2024. április 18., csütörtök

Jelentős lehűlés érkezik esővel a hétvégére

Időjárás-változás - Publikálva: 2022-05-26 17:12 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az utóbbi hetek nyárias melege után a hétvégére több fokkal visszaesik a hőmérséklet, lesznek olyan tájak, ahol kifejezetten hűvös időre lehet készülni. Nézzük a részleteket!

Európa időjárása a következő 36 órában jelentősen átalakul. Az kontinens déli része felett elhelyezkedő anticiklon fokozatosan a Brit-szigetek fölé helyeződik, ezzel párhuzamosan Skandinávia felett egy ciklon erősödik meg. A kettő közös áramlási rendszerében hideg levegő árasztja el földrészünk középső és nyugati részét.

 

 

Időjárási helyzet szombaton napközben

 

Pénteken napközben hazánk még a melegszektorban helyezkedik el, ennek megfelelően az ország nagy részén nyárias lesz az idő. Azonban a változás közeledtét jelzi, hogy a Dunántúl középső részén záporok, zivatarok alakulhatnak ki már a délelőtti órákban is. Az érkező hidegfronthoz köthető zivatarok a kora esti órákban érhetik el a Dunántúl délnyugati részét. A zivatarok között a délnyugati határvidéken ismét előfordulhatnak heves cellák is, amikből felhőszakadás-szerű eső és nagyobb méretű jég is hullhat, de ezek mellett a szél is viharossá fokozódhat. A zivatarok az éjszaka folyamán zivatarrendszerré is szerveződhetnek a Dél-Dunántúl felett.

 

 

 

 

Az intenzív zivatarok kialakulását támogató instabilitási paraméterek délnyugaton

 

Szombaton éjszaka a csapadékzóna fokozatosan kelet felé terjed, ezzel párhuzamosan egyre kevésbé várható zivatartevékenység. Szombaton napközben marad a sok felhő és főként az ország déli felén több helyen lehet eső, zápor. A hideg levegőnek és a sok felhőnek, illetve délen a csapadéknak is köszönhetően kifejezetten hűvös, már-már hideg időre számíthatunk. Csupán 10 és 16 fok közé melegedhet a levegő, de északon, északkeleten azért megközelítheti a 20 fokot a hőmérő higanyszála.

 

 

Becsült hőmérsékletek szombat délután a GFS modell alapján

 

Vasárnap a csapadékzóna északabbra húzódik, így ott várhatóak 10 fok körüli értékek, és kifejezetten kellemetlen időjárásra számíthatnak az ott élők. Délen kissé melegebb lehet az idő - a délkeleti határvidéken a 20 fok is elérhetőnek tűnik.

 

 

Becsült hőmérsékletek vasárnap délután a GFS modell alapján

 

A mostani számítások alapján hétfőtől kezdődik a magasban melegedés, de igazából az ország jelentős részére keddtől térhetnek vissza a nyárias hőmérsékletek.

 

Ami pedig a csapadék mennyiségét illeti: vasárnapig jelentős mennyiségű csapadék főként nyugaton, délnyugaton várható, de egy keskeny sáv mentén északon sem zárható ki 10 mm körüli mennyiség. Záporos csapadékból pedig lokálisan az ország többi részén is előfordulhat nagyobb mennyiségű csapadék.

 

 

Becsült csapadékmennyiség vasárnap éjfélig az ECMWF modell alapján

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra