2024. április 20., szombat

Jelentős havazás a Bükkben

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-10-13 22:40 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Ebben a szezonban nem kellett sokat várni az első, országhatáron belül lehulló, jelentős mennyiségű hótakaróra. Ugyan nem síkvidéken hullottak az első hópelyhek, hanem a magasabb hegyeinkben, kiemelten a Bükkben és a Mátrában. Előbbi helyen jelentős mennyiségű hó hullott, a hóvastagság elérte a 25-30 cm-t.

Egy nyugat-európai anticiklon peremén sarkvidéki eredetű léghullámok érkeztek egy hidegfrontnak köszönhetően október 13-án hazánkba.

 

 

Október 13-án a brit anticiklon peremén érkezett a hideg levegő. Jól látható, ahogyan a magassági teknő fölénk nyúlik 500 hPa szinten. Ez nagyjából 5500 méteres magasságot jelent. Forrás: www.wetterzentrale.de (GFS)

 

A front ugyan országos viszonylatban nem járt jelentős csapadékkal, de szórványosan előfordultak záporok, helyenként jég- és hódara kíséretében. Keleten, északkeleten azonban estefelé egy okkluziós front és annak összeáramlási zónája már tartósabb és több helyen jelentős csapadékot okozott.

 

 

Kompozit radarkép 21:10 perckor. Északkeleten jól látható a konvergenciás csapadékrendszer. Forrás: OMSZ/MetNet

 

A késő délutáni óráktól az említett összeáramlás (konvergencia) mentén az Északi-középhegység - és azon belül kiemelten a Bükk - magasabb pontjain olykor intenzív csapadékhullás zajlott, miközben zajlott a hideg levegő beáramlása. Ezek együttesen gyorsan 0 fok köré hűtötték a levegőt, így egyre inkább havazás lett jellemző.

 

 

Radar csapadékintenzitás és aktuális időkép (Met-Ész). Az Északi-középhegységből este folyamatosan észlelték a havazást. Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

A hóréteg gyarapodásában sokat számított, hogy a havazás intenzívebb szakasza már éjszaka történt, amikor nem volt besugárzás, illetve a hegyvidéki torlasztó hatás is érvényesült. És bár a modellek kissé keletebbre számolták a konvergencia csapadékzónáját, az nyugatabbra alakult ki, így a Bükkben a jelentősebb csapadék nagyrészt hó formájában tudott lehullani.

 

 

Erős havazás október 13-án este a Bánkúton. Ekkor már nagyjából 10-12 cm hóréteg alakult ki. Fotó forrása: Fehér Sas panzió Facebook oldala

 

A GFS modell alapján október 13-án este a 925 hPa-os szinten (kb. 700 m) 0 és +1 fok között, míg a 850 hPa-os szinten (kb. 1500 m) -1 és -3 fok között alakult a hőmérséklet. Ez már lehetővé tette, hogy 600-700 méter felett havazás alakuljon ki.

 

 

A GFS modell által a 925 hPa-os (kb. 700 m) szintre előrejelzett hőmérséklet október 13-án (helyi idő szerint) este 23:00 órára. Forrás: MetNet (GFS)

 

 

 

A GFS modell által a 850 hPa-os (kb. 1500 m) szintre előrejelzett hőmérséklet október 13-án (helyi idő szerint) este 23:00 órára. Forrás: MetNet (GFS)

 

Másnap reggelre összefüggő, vastag hótakaró alakult ki a a Bükk nagy részén. Bánkúton néhol 30 cm feletti hóréteget is észleltek, de ezek nem hivatalos mérések alapján történtek.

 

 

Október 14-re virradóan vastag, összefüggő hótakaró alakult ki a Bükk magasabb pontjain. Néhol a 30 cm-t is elérte, vagy meghaladta a hó vastagsága. Fotó forrása: Purda László (Facebook)

 

A hó szerkezete egyébként inkább vizes, tapadó volt, emiatt többfelé törtek le a még lombos fák ágai a nehéz súly miatt.

 

 

Október 14-én a Bánkúton a havazás utáni állapotok. Sajnos a faágak nem bírták el a vizes szerkezetű, nagy mennyiségű hó súlyát. Forrás: Fehér Sas panzió Facebook oldala

 

A 2021/2022-es szezonban tehát október 13-ig kellett várni az első jelentősebb havazásra, mely leginkább a Bükkre koncentrálódott, de a Kékesen is hullott néhány cm friss hó. A hótakaró 14-én napközben viszont gyorsan olvadni kezdett a 0 fok fölé emelkedő hőmérséklet miatt.

 

Cikket írta/szerkesztette: Varga Gergő

Vissza a hírek főoldalra