2024. április 19., péntek

Jelentős enyhülés érkezik

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-01-17 09:58 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Bár sokáig úgy tűnt, hogy tartósan vendégünk maradhat a tél, elég egy "rossz helyen" beragadó ciklon és rögtön a meleg javára billen a mérleg... Nézzük a részleteket.

Az előttünk álló héten egy a Brit-szigetek felett stagnáló ciklon és a tőlünk délkeletre elhelyezkedő anticiklon közös áramlási rendszerében fokozatosan délnyugatira fordul az áramlás. Ezzel a délnyugati áramlással egyre inkább szubtrópusi eredetű meleg levegő érkezik Európa nyugati és középső része fölé is.

 

 

Hazánkban a melegedés először kedden lesz érezhető, ekkor délnyugaton már 5 fok fölé melegszik a levegő, ezzel szemben északkeleten még hideg marad az idő és az érkező melegfronti felhőzetből szerda hajnalban akár jelentősebb havazás is kialakulhat.

 

 

(3 órás csapadék-előrejelzés szerda hajnalra, a sraffozott terület jelzi a havas csapadékot)

 

Szerdán napközben északkeleten és keleten is fokozatosan megszűnik a csapadék és csökken a felhőzet, délnyugatra pedig betör a tavasz, 10 fok fölé melegszik a levegő. A melegedés csúcsa pénteken lesz, ekkorra hazánk nagy hányadán a 10 fokot is meghaladja majd a hőmérséklet, sőt, helyenként akár a 15 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála.

 

 

(Becsült maximum hőmérsékletek péntek délutánra a GFS modell szerint)

 

Lehűlésre legkorábban a hétvégén van esély, de kemény téli időjárás belátható időn belül most nem ígérkezik.

 

 

Vissza a hírek főoldalra