2024. április 19., péntek

Jelentős csapadék érkezik

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-03-10 17:05 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az eddigi többnyire száraz, egyhangú időjárás változékonyabbra fordul. Többfelé várható csapadék, ami az ország egy részén jelentősnek ígérkezik. Hol lesz jelentős mennyiségű csapadék? Azt megtudhatjátok a cikkünkből.  Nézzük a részleteket!

Jelentős változás kezdődik Európa és hazánk időjárásban is, az eddigi északi, északkeleti áramlást egy, a Brit-szigetektől északra örvénylő ciklon hatására erőteljes nyugati áramlás váltja fel. Ezzel az áramlással valamivel enyhébb, nagy nedvességtartalmú levegő éri el a kontinens nagy részét. Az említett ciklon hullámzó frontrendszere pénteken éri el hazánkat.

 

 

Időjárási helyzet pénteken délután

 

Pénteken a front az ország északi része felett még viszonylag gyorsan átvonul, így nagy mennyiségű csapadék ezeken a tájakon kevésbé valószínű. A front azonban dél felé haladva fokozatosan hullámot vet és egy peremciklon alakul ki rajta, aminek hatásra a frontvonal mozgása lelassul, így hazánk déli felén tartós esőzés várható, sőt néhol akár zivatarok is kialakulhatnak.

 

 

Várható csapadék szombat hajnalig

 

A fenti térképen látható, hogy délen összességében 20-30 mm-nyi csapadék is lehullhat, de délnyugaton kis körzetekben a 30 mm-t meghaladó csapadékhozam sem zárható ki.

 

Szombaton napközben átmenetileg szárazabbra fordul az idő, de vasárnap újabb front ér el bennünket, amiből ismét csak délen, délnyugaton lehet nagyobb csapadék. Hétfőn délig délnyugaton az 50 mm-t is megközelítheti a 3 nap összes csapadékmennyisége.

 

 

 

Várható csapadék hétfőn délig

 

Ami a folytatást illeti, jövő héten egyre szárazabb, de hideg, ismét télies időjárás várható...

 

Vissza a hírek főoldalra