2024. március 28., csütörtök

Igen erős ciklon hoz erősen viharos szelet Franciaországba valamint Nagy-Britanniába

Szélsőségek - Publikálva: 2019-10-31 07:26 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A hétvégén egy alacsony nyomású teknő alakul ki az Atlanti-óceán északi részein, amely beindítja a ciklongenezist. Ennek következtében Írországban, Wales-ben, Anglia délnyugati részein valamint Franciaország északnyugati felében a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 130 km/h-t. 

Egy igen mély ciklon alakul ki Nyugat-Európában. A legfrissebb előrejelzések szerint a ciklon középpontjában a nyomás várhatóan 975 hPa-ig csökken le. A ciklon szombaton illetve vasárnap lassan átvonul Írországon illetve a Brit-szigeteken.

 

Az 500 hPa-os nyomásnívó geopotenciáljának  eltérése az 1979-2010 közötti klimatológiai átlagtól

 

Az ECMWF szombat éjfélre vonatkozó előrejelzésén Írországtól kissé nyugatra láthatjuk a 975 hPa központi nyomású ciklont...

 

...amely vasárnap éjfélre már a Brit-szigetek fölé helyeződik

 

A legtöbb időjárási modell (GFS, ARPEGE, ICON) előrejelzése alapján a ciklon déli peremén igen erős szélviharra készülhetnek az ott élők. A legerősebb széllökések elérhetik a 130-150 km/h-t. Az előbb említett modellek várható előrejelzésében is vannak azért jelentősebb különbségek. Amíg a GFS a Vizcayai-öbölbe várja a legerősebb széllökéseket, addig az ARPEGE és az ICON Franciaország északnyugati felébe. 

 

Várható legerősebb széllökés a GFS modell szerint

 

Várható legerősebb széllökés az ARPEGE modell szerint

 

Végezetül az ICON-EU modell széllökés-előrejelzése

 

Az alábbi térképen a GFS modell összesített csapadékmennyiségeit láthatjuk vasárnap estig

 

Térképek: WXCHARTS  

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra