2024. április 26., péntek

Igazi telet hozott a január

Érdekességek - Publikálva: 2019-01-30 17:29 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A jobbára téli időt hozó december után a január még inkább rákapcsolt, és több hullámban érte el térségünket hideg, sarkvidéki eredetű levegő. Nézzük részletesen, milyen idő is volt januárban...

Január első napjaiban megérkezett az idei tél eddigi legerősebb hidegbetörése. Egy skandináv középpontú ciklon és a Nagy-Britannia felett elhelyezkedő anticiklon közös áramlási rendszerében (1. ábra) nagy mennyiségű hideg levegő zúdult le egészen a Földközi-tengerig (2 ábra).

(1. ábra)

 

(2. ábra)

 

A hideg levegő a Balti-tenger felől némi nedvességet is szállított Európa belső részei fölé, aminek hatására hazánkban is - főként a Dunántúlon - többfelé kialakultak hózáporok (3. ábra), melyekből néhány centis hóréteg is létrejött (4. ábra).

(3. ábra - hózáporok a radarképen)

(4. ábra - hózápor északnyugaton, fool* fényképe)

 

Január 5-én, szombaton egy tőlünk északkeletre elvonuló ciklon melegfrontja érte el hazánkat. Az ilyen ciklonok frontjai általában nem hoznak jelentős csapadékot, de ez a melegfront most kivétel volt. A Nyugat-Dunántúlt leszámítva jelentős mennyiségű csapadék hullott, és hazánk nagy részén kialakult - ha átmenetileg is - 10 centiméter körüli, főként északon, északnyugaton afeletti hótakaró (5. ábra).

 

(5. ábra)

 (A havas Liszt Ferenc repülőtér január 5-én - Zivipötty fotója)

 

Január második hetében is folytatódott a hideg, változékony idő. Január 8-án egy újabb melegfronti felhőzet (6. ábra) érte el hazánkat, melyből országszerte fordult elő havazás, szórványosan intenzív havazás, nagyobb mennyiségű hó Budapest térségében hullott, helyenként a 15 centit is meghaladta a lehulló hó vastagsága.

(6. ábra)

 

(Havazás január 8-án Budapest XVIII. kerületben - bluli fotója)

 

A havazások után a derűs égbolt felett főként január 10-én északon és keleten komolyabb fagyok is kialakultak a hajnali órákban, a szélcsendes völgyekben -17 fok köré csökkent a hőmérséklet:

 

Január második hétvégéjének közeledtével enyhébb léghullámok érték el hazánkat, így az északkeleti területek kivételével a havat eső, havas eső váltotta fel.

Január harmadik hetében északnyugati áramlás volt az uralkodó hazánkban és a Kárpát-medencében, hol melegebb, hol hidegebb léghullámok érkeztek, eszerint változott a hulló csapadék halmazállapota is.

Január negyedik hetében az addig csendes Földközi-tenger térsége aktivizálódott. Január 20-án, vasárnap a spanyol partoknál mediterrán ciklon alakult ki, ami keddre el is érte hazánkat és főként délen és keleten okozott havazást. Csongrád és Békés megyében helyenként a 20 centit is megközelítette a lehulló hó vastagsága. A következő ciklonra sem kellett sokat várni, csütörtökön a Balkánon felkanyarodó kisebb méretű ciklon okozott többfelé havazást, de ekkor keleten a magasban átmenetileg melegebb levegő érkezett így, a keleti határmentén ónos eső is előfordult.

 

(A január 22-i, keddi mediterrán ciklon)

(Egy behavazott park Szegedről, Zoan fotója)

 

A hétvége közeledtével ismét északnyugatira fordult az áramlás, enyhébb levegő érkezett a Kárpát-medencébe. Január 28-án, hétfőn egy hullámzó frontrendszer érte el hazánkat, ami többfelé okozott csapadékot - eleinte eső, ónos eső volt a jellemző, de később egyre nagyobb területen havas eső, hó hullott, főként Budapesttől északra ismét több centi friss hóréteg alakult ki. Január 31-ig még több hullámban érkezett nedves levegő és okozott szórványos jelleggel havazásokat.

 

Válogatás a MetNet, Időfórum képtárából:

(Fotó: fool*)

 

(Fotók: Laganus)

(Fotó: Kiss Győző)

 

 (Fotó: Papp Péter)

 

(Fotó: Kiss Kevin)

(Fotó: Góbi István)

Vissza a hírek főoldalra