2024. április 20., szombat

Igazi nyarat hozott az augusztus

Érdekességek - Publikálva: 2019-09-06 10:14 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az idei augusztus még az előző hónaphoz hasonló változékonysággal indult, de gyorsan egy nyugalmasabb és melegebb időszakba fordult át. Nézzük részletesen, hogy milyen volt a nyár utolsó hónapja...

Augusztus első pár napja meglehetősen izgalmasan alakult. Elsején főként északkeleten alakultak ki zivatarok:

 

 

A zivatarok között szupercellák is előfordultak:

 

 

 

 

Vityi Nándor fényképei Gyöngyös közeléből

 

Másnap, augusztus 2-án délnyugaton voltak események, több hullámban alakultak ki záporok, zivatarok. A legintenzívebb cellák Somogy, Tolna, illetve Baranya megyében fordultak elő. Helyenként villámárvizek is voltak.

 

 

 

Vízátfolyás a Tolna megyei Tevelen, Jáhn Bálint fényképe

 

Délnyugaton helyenként az 50 mm-t is meghaladta a lezúdult csapadék mennyisége:

 

 

 

Forrás: OMSZ

 

 Ezen a napon Harkány térségében egy látványos szupercella is összejött:

 

 

Vityi Nándor fotója

 

Másnap, augsztus 3-án is kialakultak zivatarok, de ezek már kevésbé voltak intenzívek. Augusztus 5. után délnyugat felől egyre melegebb és változó nedvességtartalmú levegő érkezett hazánk. Ez a hőhullám augusztus 10-én tetőzött, ekkor az ország nagy részén 32 és 35 fok között volt a hőmérséklet:


 

Augusztus 11-én egy gyenge hidegfront hatására átmenetileg hűvösebb levegő érkezett a Dunántúlra, keleten viszont nem sokat lehetett érezni a hidegfrontból. A felfrissülés nem tartott sokáig, augusztus 12-én újabb meleg hullám indult el hazánk felé:

 

Augusztus 12-én hőmérséklet általában 33 és 38 fok között alakult, ami ezzel sok helyen az év legmelegebb napja lett:

 

 

Ez a hőhullám nem tartott sokáig, már másnap, augusztus 13-án megérkezett a lehűlés hozó hidegfront, ami napközben főként északon és keleten okozott zivatarokat. Északkeleten igen heves zivatarok is kialakultak nagy méretű jéggel és szélviharral, amik jelentős károkat okoztak abban a térségben.

 

 

 

Vityi Nándor fényképe az egyik károkozó szupercelláról

 

A késő esti óráktól kezdve délnyugat felől kiterjedtebb csapadékzóna érte el hazánkat, ami a déli és keleti országrész kivételével kiadós csapadékot hozott:

 

 

Forrás: OMSZ

 

Augusztus 14. és 17. között mérsékelten meleg időszak következett. Augusztus 18-án fordult ismételten délnyugatira az áramlás, amivel újból igen meleg levegő érkezett hazánk fölé, a hőmérsékletek általában 30 és 35 fok között tetőzött, de augusztus 20-án 37 fok is előfordult. Augusztus 21-én pár fokos lehűlést hozott egy gyenge hidegfront, de augusztus 23. után ismét melegedés kezdődött, és ez a meleg már a hónap végig kitartott.

 

Válogatás a MetNet/Időfórum képtárából:

 

 

 

Juhász Zoltán, Időfórum

 

 

Vityi Nándor, MetNet

 

 

 

Hérincs Dávid, MetNet

 

 

Ráduly László, Időfórum

 

 

 

Sprinterx2, MetNet

 

 

ostoros, MetNet

 

 

 Borítókép: Valastyán Attila

Vissza a hírek főoldalra