2024. március 28., csütörtök

Hűvös kezdés, melegedő folytatás

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-09-19 16:06 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az előttünk álló héten eleinte még az északkelet felől érkező hideg levegő lesz a meghatározó, majd a hét második felétől már a délnyugatról érkező meleg levegő határozhatja meg időjárásunkat. Nézzük a részleteket!

Az Európa időjárását az utóbbi napokban befolyásoló Skandináv anticiklon a hét első napján tovább erősödik, és fokozatosan összekapcsolódik az azori anticiklonnal. Az így kialakuló magasnyomású híd déli peremén egyre erősebb északkeleti áramlás alakul ki, és ezzel az áramlással fagyos, inkább már az ősz második felére jellemző hideg levegő indul meg a magasban Közép- és Kelet-Európa felé. Némileg azonban korlátozza a hideg levegő délnyugatra jutását egy Ukrajna északi része felett örvényló ciklon, ami megakadályozza, hogy Nyugat-Európát is elérje a hideg légtömeg.


 

 

Időjárási helyzet szerdán napközben

 

Hazánkat hétfőn éri el a hideg levegő, jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a hőmérő higanyszála délután többnyire 20 fok alatt marad, sőt, a csapadékos déli tájakon 15 fok alatti maximumok is előfordulhatnak.

 

 

Hétfőn délutánra várható hőmérsékletek (ECMWF/OMSZ)

 

Ezek az évszak ezen időszakához képest alacsony nappali hőmérsékletek egészen szerdáig kitartanak. Ami a hajnali fagy esélyeket illet, most úgy tűnik, hogy bár az érkező hideg levegő elégséges lenne az első fagyok kialakulására, de a sok felhő akadályozhatja az erős éjszakai lehűlést. Kisebb körzetekben viszont azért nem lehet kizárni 0 fok alatti hőmérsékleteket, elsősorban az északi, északkeleti völgyekben.

 

 

Fotó: Szélkerék21

 

Ahogy a címből már kiderült, a hét második felétől melegedés kezdődik, csütörtökön újból megjelennek a 20 fokos értékek, szombaton pedig délen akár 25 foknál is melegebb lehet.

 

 

Szombat délutánra várható hőmérsékletek (ECMWF/OMSZ)

 

Végezetül egy animáció a lehűlésről, majd felmelegedésről:

 

Vissza a hírek főoldalra