2024. március 28., csütörtök

Húsz-huszonkettőben lesz-e 42?

Szélsőségek - Publikálva: 2022-07-20 18:06 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az elmúlt napokban a Délnyugat- és Nyugat-Európát elárasztó, többfelé melegrekordokat okozó forró légtömeg lassanként keletebbre helyeződve a következő napokban hazánk időjárását is meghatározza, így hozzánk is erős hőség érkezik. Nézzük a részleteket!

Európa északnyugati, nyugati részén jelenleg már egy Izlandtól keletre örvénylő ciklon hidegfrontja, valamint egy attól délre, Franciaország északi része felett elhelyezkedő magassági hidegörvény alakítja az időjárást. Ennek köszönhetően ezeken a tájakon változékonyabbra és hűvösebbre fordult az idő, míg a szubtrópusi eredetű, meleg légtömeggel kitöltött magassági gerinc Közép-Európa fölé húzódott, ott jórészt derült, továbbra is csapadékmentes időjárást okozva.

(ábra: sat24.com)

A magassági hidegörvény a következő napokban a Kárpát-medencétől északnyugatra vonul el, de térségünk időjárásába nem szól bele érdemben. Inkább az Alpokban és az Északi-Kárpátokban okozhat záporokat, zivatarokat csütörtökön és pénteken, melyek közül egy-egy kis eséllyel elsodródhat nyugati és északi határainkhoz. Mindeközben egy kisebb peremciklon alakul ki Skandinávia déli részén, mely részben összekapcsolódik a hidegörvénnyel. Ennek hullámzó hidegfrontja előtt határozottabbá válik felettünk a délnyugati áramlás, mellyel még melegebb levegő áramlik fölénk.

 

A forróság várhatóan szombaton tetőzik, ekkor a jelenlegi modellfutások alapján az Alföldön nagyobb esély kínálkozik a 40-41 °C elérésére, de tekintve, hogy az aszály sújtotta térségben már rendkívül száraz a talaj, ami ilyenkor a minimális párolgással, felforrósodva még inkább fokozza a felmelegedést, néhol akár a 42 °C, ezzel pedig a jelenlegi adatbázis alapján vett, egyébként éppen 15 éve, 2007. július 20-án Kiskunhalason regisztrált 41,9 °C-os abszolút hazai melegrekord megközelítése sem elképzelhetetlen. Az alábbiakban 4 fő modell (ECMWF, GFS, UKMO, ICON) által előrejelzett maximum-értékek láthatóak, és bár az elmúlt napok alapján kijelenthető, hogy a GFS 1-2 °C-kal általában fölélövi ezeket az értékeket, a 40-41 °C-os tartomány a többi esetben is megjelenik.

 

Az ország nyugati, északnyugati határvidékén néhány fokkal hűvösebb várható, amiért egy érkező hidegfront lesz felelős. A front pontos érkezési idejében jelenleg még van néhány órás bizonytalanság, és ez kihat az ott várható hőmérsékletre is: amennyiben már a késő délelőtti, déli órákban megérkezik északnyugatra, úgy akár 30 °C körül is maradhatnak a csúcsértékek, néhány órával későbbi érkezés esetén azonban még ott is 35 °C köré vagy néhány fokkal a fölé forrósodhat fel a levegő.

(ábrák: kachelmannwetter.com)

 

A front előtt igen száraz légtömeg helyezkedik el felettünk, így akárcsak ma, a következő napokban és még szombaton is sokfelé 20 % köré vagy alá csökkenhet a relatív nedvesség. Ennek két, a jelenlegi helyzetben sajnálatos következménye lesz: egyrészt sokfelé kísérhetik viharos, 60-70 km/h körüli széllökések a front átvonulását, másrészt pedig érdemi csapadék az ország döntő részén nem várható, sőt, több helyen teljesen szárazon mehet át a front. Záporokra, zivatarokra nyugaton és északon kínálkozik a legnagyobb esély, de ott is inkább csak elszórt jelleggel, a száraz levegő miatt ezeket néhol azonban heves kísérőjelenségek (elsősorban szélvihar, jégeső) is kísérhetik.

 

Sorrendben az előző 4 modell, valamint a GEM által előrejelzett szombati csapadékösszegek, látható, hogy érdemibb, 5 mm-t elérő vagy meghaladó csapadék legfeljebb lokálisan, intenzívebb záporokból, zivatarokból hullhat.

(ábrák: kachelmannwetter.com)

 

A hidegfront számottevő lehűlést nem fog hozni. Vasárnap és hétfőn ugyan néhány fokkal mérséklődik a hőség, jellemzően "csak" 30-36 °C közötti maximumokat mérhetünk - a magasabb értékeket továbbra is az Alföldön -, de keddre a mostani számítások szerint újra forróbbá válik a levegő, néhol ismét megközelíthetjük, akár el is érhetjük a 40 °C-ot.

Vissza a hírek főoldalra