2024. április 19., péntek

Hullámzó frontrendszer

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-05-12 21:03 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A következő napokban felülünk a légköri hullámvasútra, hol meleg-, hol hidegfront hatása alatt lesz hazánk. Nézzük részletesebben az előttünk álló napokat:

Egy, az Ibériai-félsziget felett kimélyülő ciklon hatására a kedden Magyarországon is áthaladt hidegfront először megtorpan, majd fokozatosan elkezd visszahullámozni. Ennek következtében hazánk felett erőteljes délnyugati áramlás alakul ki, és szerdára pillanatok alatt visszatér a kora nyáriasan meleg idő az ország nagy részére, egyedül az északkeleti országrész marad még hűvös.

 

 

Csütörtökön a frontrendszer hullámzásba kezd, napközben a Dunántúlra átmenetileg hidegebb levegő érkezik, ezzel szemben a szerdán még hűvös északkeletre is betör a nyáriasan meleg levegő.

 

 

Csütörtöki időjárási helyzetkép

 

Már-már természetes módon csütörtök este a Dunántúlon is visszafordul az áramlás délibe, azonban ennek a sokadik hullámzásnak már csapadék is lehet a következménye. Péntekre virradóra zivatarok is kialakulhatnak az országban, de egyelőre ez még igen bizonytalan.

 

 

Zivataros területek (lila) péntekre virradóra az ECM modell jelenlegi futása alapján

 

Péntek napközben északon felhős, hűvös, csapadékos, délen pedig ismét nyáriasan meleg lehet az idő.

 

 

A hétvégén is folytatódhat a változékonyság, de a front hullámzásából adódó bizonytalanság miatt ennél részletesebb elemzéshez már üveggömb és jó adag jóstehetség lenne szükséges, az időjárás előrejelzéséhez azonban mi ilyen segédeszközökkel nem élünk :)

Vissza a hírek főoldalra