2024. március 28., csütörtök

Hullámzó frontrendszer okozott a hegyekben havazást

Szélsőségek - Publikálva: 2016-04-28 14:08 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Április utolsó napjaiban egy hullámzó frontrendszer okozott hegyeinkben havazást. Az Írott-kõn nem kevesebb, mint 26 centiméteres hóvastagságot  mértek.

Közép-Európa térségében északról dél felé egy teknõ húzódott. Ennek hatására elõbb egy tõlünk északra-északnyugatra örvénylõ ciklon frontrendszere érte el hazánk területét, még április 24-én, vasárnap.

 

Ekkor többfelé elõfordult esõ, záporesõ, egy-két helyen zivatar is. A vasárnapi nap folyamán, mivel a magasban fagypont környékére csökkent a hõmérséklet, a Kékestetõn a délutáni óráktól kezdve elõbb havas esõt, majd havazást  észleltek. A havazás az Északi-középhegység térségében hétfõn is kitartott, a magasabban fekvõ helyeken (500 méter felett) estig összefüggõ hóréteg  kialakult ki. Ugyanekkor Kékestetõn a 24 órás csúcshõmérséklet mindössze -0,4 fok volt, ezzel pedig megdõlt a legalacsonyabb maximum-hõmérséklet aznapra vonatkozó rekordja.

 

 

A halmazállapot-váltás pillanata Kékestetõn

 

A keddi napot országszerte napsütéssel indítottuk, majd egy nyugat felõl érkezõ újabb hidegfront hatására megnövekedett a felhõzet. Az esti óráktól kezdve egyre nagyobb területen kezdett el esni az esõ, sõt a hegyekben ismét elõfordult havazás

 

A csapadékhullás a szerdai nap folyamán késõ délutánig a Dunántúlra és a Duna-Tisza közére összpontosult, és mivel hullámzó frontrendszerrõl volt szó, így a Dunántúlra "beragadt" a csapadék. Ennek következtében a nyugati hegyekben (Kõszegi- és Soproni-hegység) intenzív havazás kezdõdött. Olyannyira, hogy az Írott-kõn estig 26 centiméter vastagságú hótakaró alakult ki. Itt a front átvonulása után, kora délelõttõl szintén végig fagyott, bár reggel feltehetõleg még 0 fok feletti volt a hõmérséklet.

 

 

 

Tél a tavaszban, fool* fényképe a Kõszegi-hegységbõl

 

 

Zivipötty fényképe szintén a Kõszegi-hegységbõl

 

 

További fényképek: Pintér András Photogrpahy 

 

Kamerakép forrása: Mátracentrum

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

Vissza a hírek főoldalra