2024. március 29., péntek

Hullámzó front vet véget a kánikulának

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-07-27 18:01 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A hétvégén jelentős időjárás-változás kezdődik, de nem egyik pillanatról a másikra fog lehűlni a levegő, sőt még kis visszamelegedés is lesz vasárnap napközben, de vasárnap estére hazánk nagy részére megérkezik a felfrissülés. Nézzük a részleteket!

A jelenleg még az Északi-tenger felett örvénylő ciklon fokozatosan Skandinávia fölé helyeződik. A ciklon hidegfrontjának előterében forró levegő érkezik a Kárpát-medence, így hazánk fölé is. A hidegfront a mostani számítások szerint szombatra virradóra éri el hazánk északnyugati határát.

 

 

Időjárási helyzet szombaton reggel

 

Szombaton napközben a front hazánk felett megtorpan, így bár északon már 30 fok alatt maradhat a hőmérséklet, ám délen folytatódik a kánikula. A front hatására északon szórványosan, délen helyenként alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

 

 

Szombat délutánra becsült hőmérsékletek és front pozíció

 

Vasárnapra virradóra a front visszahullámzik, ennek hatására délután az ország északnyugati részének kivételével visszatér a hőség, hazánk délkeleti felén 35 fok fölé is szökhet a hőmérő higanyszála.

 

 

 

Vasárnap délutánra becsült hőmérsékleti értékek a GFS modell alapján

 

A hidegfront valamikor vasárnap délután lódul meg, és viszonylag nagy sebességgel átrobog az ország területe felett. A front előterében erős délnyugati, mögötte pedig északnyugati szél fog fújni. 

 

 

Vasárnap délutánra becsült szél sebességi értékek a GFS modell alapján

 

A front mögött gyakorlatilag zuhanni kezd a hőmérséklet, rövid idő alatt 10-15 fokot is hűlhet a levegő, különösen ott, ahol csapadék is előfordul.

 

 

 

Jelentős hőmérsékleti különbségek a front mentén

 

A vasárnapi front átvonulást valószínűleg most sem fogja országos csapadék kísérni, de északon több helyen, másutt elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként akár szélviharral vagy nagyobb méretű jéggel kísérve.

 

Hétfőre országszerte jelentősen mérséklődik a meleg, csupán délkeleten közelítheti meg a hőmérő higanyszála a 30 fokot, nyugaton pedig csak 25 fok körüli értékeket mérhetünk majd.

 

Végezetül egy animáció a hideg levegő érkezéséről:

 

Vissza a hírek főoldalra