2024. április 20., szombat

Hullámzó front hoz záporokat, zivatarokat

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-05-10 16:36 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Szerdán egy hullámzó frontrendszer éri el hazánkat, ami több fokkal mérsékli a nyárias meleget és több helyen okozhat záporokat, zivatarokat. Nézzük a részleteket!

Európa időjárását egy több középpontú ciklonrendszer és a hozzájuk tartozó hullámzó frontok határozzák meg. A front előterében nyáriasan meleg levegő áramlik Európa középső és keleti részeire. A front mögött pedig hűvös óceáni levegő uralkodik. Hazánk szerdán ennek a két légtömegnek a keveredési zónájában helyezkedik majd el.

 

 

Időjárási helyzet szerda délben

 

Szerdán reggel a Dunántúl nyugati felén már előfordulhatnak záporok, zivatarok, napközben a frontvonal fokozatosan halad keleti irányba, ezzel párhuzamosan egyre több helyen lehet zápor, zivatar. Mivel záporos csapadékra kell készülnünk, így nem mindenhol várható jelentős csapadék, de lokálisan rövid idő alatt előfordulhatnak majd nagyobb hozamok is.

 

 

GFS modell által becsült csapadékgócok szerda délután

 

Legkésőbb északkeletre ér a frontvonal, így ott még szerda délután is 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, ennek következtében viszont front mentén ezeken a tájakon intenzívebb zivatargócok is kialakulhatnak, amiket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek.

 

 

A labilitási paraméter jelzi az intenzívebb zivatarok kialakulásnak esélyét északkeletre

 

Szerdán este a frontvonal megtorpan a Tiszántúl felett és ezzel párhuzamosan egy sekély ciklon alakul ki hazánk felett, ami csütörtökön is csapadékos időt okoz, de ekkor már a záporok, zivatarok mellett a Nyugat-Dunántúlon tartósabb eső is elképzelhető.

 

 

Hazánk közelében örvénylő sekély ciklon és a becsült várható csapadék csütörtök reggel

 

A mostani számítások szerint péntektől csökken a csapadékhajlam és már csak elszórt jelleggel számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, ezzel párhuzamosan ismét melegszik a levegő is.

 

 

Vissza a hírek főoldalra