2024. március 29., péntek

Hózivatarokkal robogott át a hidegfront

Érdekességek - Publikálva: 2020-01-29 17:50 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Kedden (01. 28.) északnyugat felől egy markáns hidegfront vonult át az országon. Előterében délnyugat felől labilis rétegződésű levegő érte el hazánkat. Hatására a késő délutáni órákban előbb Sopron térségében, majd ahogy a frontvonal vonult egyre keletebbre, úgy a Dunántúl középső és keleti részein, valamint helyenként az Északi-középhegységben is zivatarok, hózivatarok nőttek ki. A Mecsek magasabb pontjain pedig az intenzív havazás következtében 10-15 centiméter vastag hótakaró alakult ki. Határozottan kijelenthetjük, hogy ez a hidegfront országszerte lezárta a több hete tartó hidegpárnás időszakot. Na, de akkor beszéljenek a képek: 

Érkező peremfelhő Kaposfő térségében djrafy fényképén

 

A felvidéki Bátka településen is összefüggő hórétegről adott jelentés czaki. Itt estére az átlagos hóvastagság 17-18 centiméter körül alakult. 

 

A fővárosiak közül, aki egy kis havas élményre vágyott, csak Dobogókőre kellett feljutnia. Így tett nyuszko nevű fórumozónk is. 

 

A Mecsekben estére intenzív havazás kerekedett. TLT fényképén nagyon jól látszik, ahogy a csapadék intenzitása jelentősen rontja a látástávolságot. 

 

Szerda reggeli állapotok a Mecsekben Bálint20 jóvoltából. 

 

Ráduly László az Időfórum csoportunkba küldte az alábbi videót a zivatar érkezéséről

 

Tatán is jégeső kísérte a hidegfrontot. Pallagi Zsuzsanna fényképe (Időfórum)

 

A keddi 17:40-es radarképen szépen látszik, ahogyan a hidegfront csapadékzónája vonalba rendeződött és...

 

... kitermelte a bakonyi zivatarokat. 

 

A hidegfront nem volt kispályás: a hózivatarok, zivatarok mellett az Országos Meteorológiai Szolgálat mérése alapján kedden napi országos csapadékrekord született. Vagyis a mérések kezdete óta még soha nem esett annyi csapadék az országban ezen a napon, mint ekkor. A csapadékrekordot egyébként Pécs Egyetem meteorológiai állomása állította be, ahol hivatalosan 43,8 milliméter volt a napi csapadékösszeg. 

 

Mit hoz a folytatás?

 

Egyértelműen kijelenthető az, hogy a tartósan borult, párás ködös idő nem tér vissza hazánkba. A következő egy hétben Magyarország időjárását két légköri képződmény áramlási rendszere határozza majd meg. Egyik a tőlünk délnyugatra elhelyezkedő anticiklon a másik pedig a hazánktól északra vonuló ciklonok. A ciklonok előoldalán nedves rétegződésű levegő áramlik majd fölénk, ami biztosítja, hogy nem lesz zavartalan a napsütés. A ciklonok átvonuló frontjaikból különösen vasárnaptól a jövőhét közepéig több helyen fordul majd elő eső, záporeső, sőt helyenként egy-egy dörgéssel, villámlással kísért zivatar is kialakulhat. A ciklonok előoldalán, illetve a délnyugatra elhelyezkedő anticiklon északi peremén délnyugat felől az átlagnál jóval melegebb levegő ér el minket péntektől. Pénteken a délnyugati országrészben már 15 fok köré melegszik fel a levegő, ezzel szemben északkeleten csak 5 fok környékén tetőzik a hőmérséklet. A hűvösebb légtömeg szombatra az északkeleti határszélről is kiszorul, így ott is már 10 fokot elérő vagy kicsivel azt meghaladó hőmérsékleti maximumok lehetnek. A melegedéssel együtt vasárnapra az éjszakai fagyok országszerte megszűnnek. Várhatóan a tavaszias idő csúcspontja kedden lesz, akkor délnyugaton akár 16, 17 fok is lehet, majd szerdára erősebb lehűlés érkezhet.  

 

 

Várható maximum-hőmérséklet hétfőn

 

Várható maximum-hőmérséklet kedden

 

Köszönjük észlelőink által beküldött fényképeket! Kövessetek minket a facebookon is!  

 

Borítókép: djrafy 

Vissza a hírek főoldalra