2024. március 29., péntek

Hőhullám, majd jelentős lehűlés

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-08-13 08:22 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A hétvégén fokozódik a hőség a Kárpát-medencében, de sokáig nem kell elviselni a nagy meleget, mert hétfőn napközben számottevő lehűlés kezdődik. Nézzük a részleteket!

Európa időjárását egy, a kontinens nagy része felett elhelyezkedő anticiklon és egy, a Brit-szigetek felett örvénylő ciklon határozza meg.  Az anticiklon déli felét szaharai eredetű, forró levegő tölti ki, mely a ciklon előterében északkelet felé áramlik. A fent említett ciklon a hétvége folyamán Skandinávia fölé helyeződik át, ez a  folyamat pedig a jövő hét elején jelentős változásokat hoz Európa időjárásba, észak felől hűvös légtömeg árasztja el a kontinens nagy részét.

 

 

Időjárási helyzet hétfőn napközben

 

A fentebb leírt folyamatok a Kárpát-medencében a következőképpen fognak lezajlani: A hétvégén kánikulai melegre számíthatunk, szombaton és vasárnap is sokfelé emelkedik 30 fok fölé a hőmérő higanyszála, délen a 35 fok feletti értékek sem lesznek ritkák.

 

 

Szombat délutánra becsült maximum hőmérsékleti értékek (ICON-EU)

 

 

 

Vasárnap délutánra becsült maximum hőmérsékleti értékek (ICON-EU)

 

 

Hétfőn hazánk északnyugati részét már megcsaphatja a változás szele; az alsó légrétegeben már előresiethet a hűvös levegő, délután néhol már 30 fok alatti értékek is előfordulhatnak, ezzel szemben délen és keleten ezen a napon tetőzhet a hőség, délkeleten néhol a 40 fokot is megközelítheti a hőmérő higanyszála.

 

 

 

Hétfőn délutánra becsült maximum hőmérsékleti értékek (ICON-EU)

 

A csapadékot illetően még jelentős az eltérés a modellek között, mert a front hullámzásának mértéktől is függ, hogy hol és mennyire kiterjedten alakulhat ki jelentősebb csapadék.

 

 

Várható csapadék a hidegfrontból kedd estig, ECMWF (bal) vs. ICON-EU (jobb)

 

Keddre már országszerte jelentősen lehűl a levegő, csupán délkeleten érheti el a hőmérő higanyszála a 30 fokot, de szerdán már ott is inkább 25 fok közelében marad a hőmérséklet. Érdemes még megemlíteni, hogy a tartósan csapadékos terülteken kedden akár 20 fok alatti értékek is előfordulhatnak majd.

 

 

 

Kedd délutánra becsült maximum hőmérsékleti értékek (ECMWF)

 

Ami a lehűlés tartósságát illet, most úgy tűnik, hogy a 35 fok feletti tartomány jó ideig nem tér vissza.

 

Végezetül egy animáció a melegedésről és az ezt követő lehűlésről:

 

Vissza a hírek főoldalra