2024. március 29., péntek

Hóhelyzet az őszben

Érdekességek - Publikálva: 2020-11-12 19:49 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

27 évvel ezelőtt egy meglehetősen ritka időjárási helyzet állt elő hazánkban, melynek következtében megérkezett az igazi téli idő. Mindebben nagy szerepet játszott, hogy a hónap első napjaiban Szibériában nagy mennyiségű, igen hideg levegő halmozódott fel. Ezek a fagyos légtömegek fokozatosan meghódították Európa legnagyobb részét.

1993-ban a november enyhe időjárással kezdődött, mivel hazánk többször is előoldali áramlási rendszerbe került, így melegebb léghullámok érkeztek dél, délnyugat felől.

 

November 6-án és 7-én délen többfelé 15 fok fölé melegedett a levegő hőmérséklete egy mediterrán ciklon áramlási rendszere miatt.

 

 

Középpontjával Mallorca felett örvénylik az enyhe időjárásért felelős mediterrán ciklon.

 

A következő napokban a nem túl erős atlanti ciklontevékenység lehetővé tette hogy a sarkvidéken (a Spitzbergák felett) kialakult anticiklon dél, délkelet, pontosabban a Kelet-európai-síkság fölé helyeződjön.

 

 

Tőlünk északkeletre nagy kiterjedésű, hideg anticiklon volt jelen.

 

Ez a magasnyomású légköri képződmény kontinentális eredetű, hideg légtömeggel volt kitöltve, mely más dinamikai tulajdonsággal bír, mint az Északi- vagy a Balti-tenger felől érkező levegő. Ez a fajta levegő nagyon alacsony harmatpontokkal rendelkezik, így minden esetben a leghidegebb téli időt tudják okozni a Kárpát-medencében.

 

November 11-én az Izlandot elérő ciklonrendszer és az ehhez kapcsolódó terebélyes magassági teknő szépen lassan behatolt a kontinens belseje felé, ám eközben a keleti országrészbe már beszivárgott a kontinentális eredetű fagyos levegő az anticiklon peremén, ezért egyre hidegebbre fordult az idő.

 

 

Keleten már beszivárgott a hideg az anticiklon peremén.

 

12-én a nyugat-európai teknő a Genovai-öbölnél egy sekély ciklont hozott létre, mely északkelet felé mozdult tovább, és egyre nagyobb nedvességtartalmú levegőt szállított fölénk. Napközben az ország délnyugati felében és a Duna-Tisza közén már vegyes halmazállapotú csapadék hullott. Keleten mindvégig fagypont körül alakult a hőmérséklet, míg délnyugaton néhány fokkal fagypont fölé melegedett a levegő. A késő esti, éjszakai órákban délnyugat felől kiterjedt, intenzív csapadékzóna érkezett. Az Alföld déli részén az éjszaka folyamán átmenetileg megenyhült az idő a magasabb légrétegekben, így kezdetben ónos eső is hullott, mely azonnal lefagyott a tereptárgyakra és az utakra. Az érkező csapadékrendszerből az ország délnyugati tájain komoly havazás kezdődött az esti,éjszakai órákban.

 

November 13-án sokfelé intenzíven havazott a felettünk lévő légörvény hatására. A nagy nedvességtartalmú levegő fölénk helyeződését egy felettünk kialakuló hidegcsepp is nagyban elősegítette. A délnyugati országrészben kiadós mennyiségű, helyenként már 40-50 cm friss hó hullott a kora délutáni órákig, így nem csoda, hogy sokfelé akadozott, sőt Pécsen pl. megbénult a közlekedés. Néhol hófúvások is kialakultak. Az ország nagy részén összefüggő hótakaró alakult ki. A hőmérsékletek szinte végig fagypont alatt alakultak ezen a napon, csupán néhol emelkedett 0 fok fölé a hőmérő higanyszála. Sokakat meglepett a hirtelen érkező kemény téli időjárás, mely a hónap második felében tovább folytatódott és újabb jelentős havazás is érkezett az ország döntő részén. Több helyen napokig erős fagyok alakultak ki, főként az éjszaka folyamán. A földeket 8 napon át összefüggő, vastag hótakaró borította és a következő jelentős havazás után a Dunántúlon helyenként 50-60 cm-re vastagodott a hótakaró.

 

 

Emberemlékezet óta talán ez volt az egyik legkeményebb november, amikor hirtelen tört rá Európára a tartós, viszonylag keménynek mondható téli idő. 

 

Már-már Vojejkov tengely öltő makroszinoptikus elrendeződés Európában.

 

Korabeli Időjárás-jelentések és Híradó felvételek:

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra