2024. március 28., csütörtök

Hidegfront vet véget az indián nyárnak

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-10-19 18:44 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A meleg őszi napok után péntekre megérkezik a már napokkal ezelőtt beharangozott hidegfront. A front jelentősebb lehűlést és csapadékot is hoz magával. Nézzük a részleteket!

Európa időjárását egy, a Brit-szigetek felett örvénylő több-középpontú ciklon határozza meg. Ezen ciklon előterében csütörtökig még meleg levegő áramlik a kontinens nagy része fölé. A ciklon csütörtök napközben Skandinávia fölé húzódik, ezzel párhuzamosan hidegfrontja délkelet felé mozog és fokozatosan behatol a kontinens középső területeire is. A front mögött a északnyugat felől sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Európa jelentős részét. A hideg levegő a mostani számítások szerint pénteken ér majd el a Kárpát-medencét.

 

 

Időjárási helyzet pénteken délelőtt

 

Ami hazánk időjárását illet, csütörtökön még kellemes meleg időnek örülhetünk, helyenként a 25 fokot is megközelítheti a hőmérő higanyszála. A hőérzetet viszont ronthatja az erős, olykor viharos délnyugati szél.

 

 

 

Viharos széllökések csütörtök délután (OMSZ/ECMWF)

 

Csütörtök késő délután a közeledő hidegfront hatására északon és nyugaton már kialakulhatnak záporok, sőt akár az ég is megdördülhet.

 

Péntekre virradóan éri el hazánkat a hidegfront, hatására északnyugatira fordul a szél és többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Péntek napközben a front hullámot vet hazánk felett, így jelentősen lelassul, és csak estére hagyja el hazánk déli részét. A front hullámzásnak köszönhetően főként délen és nyugaton jelentős mennyiségű csapadék hullhat, helyenként 20 mm-nél is több eső eshet.

 

 

 

Péntek késő délutánig várható csapadék (ECMWF)

 

Szombatra eltávolodik a front hazánktól, felhőátvonulásokra számíthatunk, de ezekből a felhőkből már csak néhol lehet zápor, esetleg a magasabb hegyeken havaseső-zápor, hózápor. Ami a hőmérsékleteket illeti, szombat reggel a szélvédett északkeleti völgyekben és az Alpokalján, vasárnaptól kezdve pedig másutt is számítani lehet fagyra. Napközben pedig többnyire 10 és 15 fok között szóródnak majd az értékek.

 

Végezetül egy animáció a hideg levegő érkezéséről:

 

 

Vissza a hírek főoldalra