2024. március 28., csütörtök

Hidegfront vet véget az átmeneti kánikulának

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-06-28 15:47 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Hétfőn hidegfront érkezik északnyugat felől, mely helyenként heves zivatarokat is okozhat, és keddre mérsékli a meleget.

A Brit-szigetek térségében ciklon örvénylik, melynek hidegfrontja megállíthatatlanul robog Európa középső területei felé. A front ma még csak Németország keleti részén és Csehországban okoz majd heves zivatarokat.

 

 

A front előterében viszonylag száraz, de labilis és nagyon meleg levegő áramlik Magyarország térsége fölé, melyben ma (vasárnap) még csak néhol alakultak/alakulnak ki zivatarok.

Holnap a front mentén már egyre nedvesebb levegő érkezik, amit jól mutat az ezt a paramétert is figyelembe vevő Thompson-index, míg a front előtt ismét jelentős labilitás halmozódik fel a légkörben.

 

 

 

A fronttal nyugat felől várhatóan egy erősebb jelentős örvényességi mező is átvonul hazánk felett, mely a markáns frontális konvergencia mellett további háttéremelést biztosít, és akár szervezettebb zivatarrendszerek létrejöttéhez vezethet a frontvonal mentén vagy kissé a mögött. A 0-6 km-es szélnyírás megfelelő erősségű lehet szupercellás zivatarok létrejöttéhez is, melyekhez nagy méretű jég és 90 km/h feletti szélrohamok társulhatnak, de hasonló kísérőjelenségek egy esetleges vonalas zivatarlánc mentén is felléphetnek (a széllökések akár kiterjedtebben).

 

 

A front mögött a szél estére már az ország nagy részén átfordul északnyugatira és megerősödik, a Dunántúlon a zivataroktól függetlenül is viharossá fokozódik, a Tiszántúlon maradhat mérsékeltebb a légmozgás. Éjszaka azonban gyorsan veszít majd erejéből a szél, és kedden már csak északon élénkül meg.

Főként a csapadék hatására a front két oldalán markáns hőmérséklet-különbség alakulhat ki késő délutánra mind az alsóbb légrétegekben (2 m-en), mind 850 hPa-on (kb. 1500 m-en), bár a front előtt még nyugaton is eléri a csúcsérték a 26-30 fokot. Keddre viszont már országosan visszaesik néhány fokkal a hőmérséklet, általában 23 és 29 fok közötti maximumokat mérhetünk.

 

 

 

Zárszóként megjegyzendő, hogy a front pontos érkezési idejében jelenleg még viszonylag nagy (néhány órányi) különbség van az egyes modellfutások között, ami nagyban befolyásolhatja a zivatarok térbeli kiterjedését és hevességét.

Vissza a hírek főoldalra