2024. március 28., csütörtök

Hidegfront érkezik a hétvégén

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-06-10 12:26 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A tartós meleg periódust szakítja meg az a hidegfront, ami vasárnapra virradóra vonul át hazánk felett. Nézzük a részleteket!

Európa időjárását az utóbbi napokban anticiklon határozta meg, a meleg idő és a sok napsütés mellett szórványosan alakultak ki záporok, zivatarok. A hétvégétől kezdve azonban változás kezdődik, egy Izland felől Skandinávia fölé húzódó ciklon hűvösebbé és változékonyabbá teszi Észak- és Közép-Európa időjárását.

 

 

Időjárási helyzet vasárnapra virradóra

 

Szombaton napközben a front előterében még folytatódik a fülledt meleg idő, a hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok közé melegszik fel. A napsütést időszakos erősebb gomolyfelhősödések zavarhatják meg, és ezekből a felhőkből szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

 

 

Szombat délutánra becsült hőmérsékletek (ECMWF/OMSZ)

 

A hidegfront valamikor a szombat késő esti órákban éri el északnyugati határainkat, és vasárnapra virradóan átvonul hazánk felett. Nyomában egyre többfelé északnyugatira fordul és feltámad a szél. A front átvonulását szórványos záporok, zivatarok kísérik, ezekből jelentősebb csapadék nagyobb eséllyel a Tiszántúlon valószínű, de másutt sem lehet kizárni lokálisan nagyobb mennyiségű csapadékot.

 

 

Vasárnap hajnalra becsült csapadék a GFS modell alapján

 

Vasárnap napközben több órás napsütés mellett felhőátvonulásokra számíthatunk, és ezekből a felhőkből nagyobb eséllyel az Alföldön lehetnek elszórtan záporok, zivatarok. A hőmérséklet a délutáni órákban általában 20 és 25 fok közé emelkedik, tehát drasztikus lehűlést nem hoz magával a front.

 

 

Vasárnap délutánra becsült hőmérsékletek (ECMWF/OMSZ)

 

Érdemes még megemlíteni, hogy az északnyugati szél vasárnap napközben többfelé megerősödhet, ez némileg ronthatja majd a hőérzetet.

 

 

Ami pedig a folytatást illeti, nem lesz tartós a lehűlés, hiszen a mostani számítások szerint a jövő hét közepétől erőteljes felmelegedés kezdődik, megérkezhetnek a vastagon 30 fok feletti értékek is.

 

 

A GFS modell egyes tagjai által a 850 hPa-os nyomási szintre (kb. 1500 m-es magasságban) előrejelzett hőmérséklet (fent) időbeli lefutásán jól megfigyelhető a vasárnapi hidegfrontot követő átmeneti, néhány fokos lehűlés, majd a gyorsan érkező visszamelegedés, mely hatására a jövő hét végén a mostaninál már 3-4 °C-kal melegebb légtömeg lehet felettünk.

Vissza a hírek főoldalra