2024. április 20., szombat

Hidegcsepp rontja tovább az amúgy is hűvös időjárást

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-06-23 09:44 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Észak felől érkezik ismételten az átmeneti lehűlés.

Egy középpontjával Dánia felett elhelyezkedő anticiklon keleti peremén "gurul" le vagy szakad le egy úgynevezett hidegcsepp, magassági hidegörvény, amely szerdán közelíti meg hazánk térségét.


Szerencsére azonban az anticiklon déli áramlási rendszere nyugat felé löki el, így nem teríti be hazánk teljes területét. A hidegcseppekre jellemző a sok felhő és csapadékos időjárás, de az előbb említett okok miatt ezúttal csak részleges csapadékhullás és felhősödés várható.

A hőmérséklet azonban ismét visszaesik pár fokot.


Az északi-északnyugati tájak lesznek leginkább érintettek a légörvény által, mely átmenetileg tőlünk északnyugatra kissé elöregedik. A hidegcseppel együtt labilisabb levegő is érkezik, de mivel a hőmérséklet nem lesz magas, ezért kevés energia szabadulhat fel az északi-északnyugati tájakon, de így is elég lehet záporok, egy-egy zivatar kialakulásához.


Ezt követően a hidegcsepp nyugat felé szerencsére gyorsan, már csütörtökön elhagyja térségünket, az áramlás pedig délire fordul minden légrétegben, ezzel pedig megindul a várva várt melegedés. Ez a meleg levegő azonban átmenetileg még száraz lesz, majd a hét vége felé péntektől - a modellek mostani számításai szerint - erősen labilizálódik és ismét megjelennek a záporok, zivatarok. Mivel azonban várhatóan lesz szélnyírás, így intenzívebb és heves zivatarok is kialakulhatnak a hétvégén.


A nedvességi profilok ám most is kulcsfontosságú szerepet fognak játszani a hétvége időjárásában, mert ha nem gyűlik össze megfelelő nedvesség, akkor bizony hiába a nagy labilitás, nem fognak tudni zivatarok kialakulni a száraz levegőben. Egyelőre a mostani modellfutások szerint nem lesz gond a nedvességgel.

De ne rohanjunk ennyire előre, még 4-5 nap van hátra, addig bármi változhat, de a melegedés viszonylag nagy bizonyossággal kijelenthető. Nem kizárt, hogy a déli-délkeleti tájakon ismét átlépjük a 30 fokot.

A hétvégi eseményekről egy újabb cikkünkben a héten még foglalkozni fogunk.

Vissza a hírek főoldalra