2024. április 23., kedd

Hidegcsepp hoz téliesebb időt a hétvégére

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-11-25 18:15 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A hévégére ismét változékonyabbra fordul időjárásunk, egy hidegcsepp és egy mediterrán ciklon teheti mozgalmasabbá időjárásunkat. Nézzük a részleteket.

Csütörtökön egy, a sarkvidéki örvényből kiszakadó hidegcsepp indul meg Európa középső területei fölé. A hidegcsepp nyugat felé mozgását a Skandinávia felett megerősödő anticiklon is segíti.

 

A hidegcsepp szombati helyzete, ekkor nagyjából a fehérorosz-lengyel határ felett fog elhelyezkedni.

 

A hidegcsepp Skandináv-félsziget felől jelentősebb mennyiségű hideget szakít le, ez a hideg szombaton napközben kezd beszivárogni hozzánk, és vasárnapra érheti el nagyobb hányada hazánkat.

 

 

A lehűlésből talaj közelben, napközben nem sokat fogunk észrevenni, hiszen a hét közepén a medencét megülő hidegpárna is hasonló hőmérsékleteket okoz/okozott. Hétfőn és kedden kevésbé felhős idő esetén az éjszakák ugyanakkor több fokkal hidegebbek lehetnek a mostaniaknál.

 

 

(Vasárnap délutánra becsült hőmérséklet)

 

Ami a csapadékot illeti, ez jelenti most a legnagyobb bizonytalanságot. A hidegcsepp önmagában csak minimális csapadékot okozhat, főként szombaton fordulhat elő havas eső, majd egyre inkább hózáporok lehetnek a jellemzőek. Azonban van némi esély arra, hogy a tőlünk délre elhelyezkedő mediterrán ciklon csapadékrendszere vasárnap délről elérje hazánkat, ehhez az kellene, hogy a hidegcsepp nyugatabbra jusson és felkanyarodásra kényszerítse a mediterrán ciklont. A szerdai 12 UTC-s ECMWF modell futás ezt a lehetőséget szimulálta.

 

 

A fent térképen jól látható, hogy délen jelentősebb havazás is kialakulhatna ebben az esetben, viszont jelenleg sokkal inkább valószínűnek tűnik, hogy csupán hózáporok jelenthetik a téli csapadékot hazánkban és csak minimális csapadék hullhat. Amennyiben a mediterrán ciklonos verzió kezd erősödni, akkor frissítjük előrejelzésünket.

Vissza a hírek főoldalra