2024. április 19., péntek

Hidegcsepp hoz jelentős csapadékot

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-07-15 09:04 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Péntektől egy hidegcsepp hatása alá kerül hazánk, egyre többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására és bizony lesznek helyek, ahol nagy mennyiségű csapadék is lehullhat. Nézzük a részleteket!

Európa nyugati részének időjárását az elmúlt napokban egy Németország felett örvénylő ciklon határozta meg, többfelé hullott nagy mennyiségű csapadék. A ciklon lassan feloszlik, de a mögötte elhelyezkedő hidegcsepp nem, és emiatt marad az alapvetően csapadékos időjárás, igaz egyre inkább közép- és kelet-európai, illetve balkáni súlyponttal. Hazánk a fent említett ciklon előoldalán helyezkedett el szerdáig, majd szerdán délután a ciklon hidegfrontja már átvonult az ország nagy része felett. Péntektől pedig nálunk is a hidegcsepp irányítja majd az időjárást.

 

 

Hazánktól délnyugatra elhelyezkedő hidegcsepp szombat reggel

 

A hidegcsepp péntek délutántól kezdi igazán éreztetni hatását, egyre többfelé törnek magasba a gomolyfelhők és alakulnak ki záporok, zivatarok. A zivatarokat felhőszakadás, kis és közepes méretű jég, illetve szélerősödés kísérheti. A zivatarok a késő délutáni óráktól kezdve a egyre szervezettebb rendszerré állhatnak össze, így szombatra reggelig már nagy területen számíthatunk összességében jelentős csapadékra.

 

 

 

Zivatarok becsült kialakulása és mozgása péntek délutántól szombat hajnalig

 

 

Szombat reggelig a lehulló összes csapadék az ország nagy részén meghaladhatja a 10 mm-t, de helyenként 30-60 mm-nyi csapadék is földet érhet.

 

 

 

Becsült csapadékmennyiség szombat reggelig

 

A hidegcsepp pályafutása ezzel messze nem ér még véget, szombaton és vasárnap napközben is további záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani, nagyobb számban a Dunántúlon. A zivatarokat felhőszakadás és jégeső, illetve szélerősödés kísérheti. Az zivatarokból akár 50 mm-t meghaladó csapadék is lehullhat, így villámárvizek is lehetnek. Hétfőtől kezd lassan csökkenni a csapadékhajlam, de még ekkor is számíthatunk szórványos, záporok, zivatarok kialakulására, nagyobb számban az ország keleti felén. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a következő napokban nem csak kis területen, hanem országos szinten is várható jelentős csapadék.

 

Végezetül vessünk egy pillantást három időjárási modell becsült összes csapadékmennyiségére hétfő estig! Egy közös van mindegyikben, hogy a május óta szinte csapadékmentes délnyugati határvidéken területi átlagban akár 100 mm-nyi csapadék is lehullhat:

 

 

ECMWF

 

 

GFS

 

 

ICON

 

 

Vissza a hírek főoldalra