2024. március 28., csütörtök

Hidegbetörés intenzív hózáporokkal 2019. január 2-án, 3-án

Érdekességek - Publikálva: 2019-01-04 11:13 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

2019. január 2-ára virradóan egy északkelet-európai ciklon hidegfrontja érte el az országot, ami mögött sarkvidéki eredetű, hideg levegő zúdult be északról. Mivel ez a Jeges-tenger felől érkezett, viszonylag nedves volt, illetve a légállapot labilissá vált, ami kedvezett hózáporok, itt-ott zivatarok kialakulásához. Utóbbiak Csehországban, Ausztriában - és Pécs környékén - már a front mentén is előfordultak, illetve 2-án szintén a cseh-német-osztrák területeken dörrent meg néhol az ég.

A Nyugat-Dunántúlon 2-án eleinte erősen felhős volt az ég, majd késő délelőttre csökken a felhőzet. A napsütés hatására a hőmérséklet 6 fok köré emelkedett, a magasban már zajló lehűlés hatására így hamar labilizálódott a légkör. Ausztriában már délre kialakultak az első hózáporok, köztük egy-egy erősebb példány is, amit pl. Bécs mellett és az Alpok keleti részén zivatartevékenység is kísért. Az események nagy részét budapesti utazásom miatt a vonaton követtem végig, de az első erősebb hózáporgócot még otthon figyelhettem meg, ugyanis az negyed 1 körül alakult ki Egyházasrádóctól délnyugatra. Ugyanekkor helyenként látványos hóvirgás kis gomolypamacsok is úszkáltak az égen.

Útban Szombathelyre már látszott, hogy észak felé komolyabb műsor van készülőben. A Kőszegi-hegység mögött azonban egy kiterjedt hózáportömb tűnt fel, ami gyorsan közeledett. A szombathelyi átszállással eltelt negyed órában már meg is közelítette, majd rövidesen el is érte a várost, az első hullámában még csak gyenge, majd háromnegyed 2 körül intenzív hózáport okozva, átmenetileg fehérbe öltöztetve a tájat (videó és fotó a hózáporról: Hérincs József).

A vonattal Vépnél értük el a hózáport egyed 2 után, de a gyengébb keleti felét, így ott gyenge-közepes hózápor fordult csak elő. Porpácnál aztán hátrahagytuk a tömböt.

Ekkor kelet felé is vonult egy határozottabb hózápor, illetve Hegyfalu felé közeledve egyre jobban kibontakozott egy újabb északnyugat felől közeledő erős cella is.

Vámoscsaládnál már egészen fenyegető képet festett a hózápor, és különösen látványos volt, ahogy a sötét felhőzete előtti hósávokat még megsütötte a nap.

A hózápor a vonattal együtt érkezett Répcelakra háromnegyed 2 körül, intenzív hódara és jégdara hullást produkálva. Előbbi átmenetileg több helyen megmaradt a talajon, tereptárgyakon. A csapadékgóc fejlettségét jól mutatta, hogy szabályos (téli) zivatarfelhőzettel rendelkezett, feltételezhetően nem állt messze attól, hogy villámtevékenységet is produkáljon. Körülötte, illetve mögötte Csornáig  további, gyenge hózáporok is előfordultak.

Csornán észak felé még egy határozottabb hózáporsáv is feltűnt észak felé, amit Győr környékén értünk utol. Ez azonban már viszonylag gyenge és kis kiterjedésű volt, így csak rövid ideig okozott közepes hóesést.

A 3-ai eseményeket Egyházasrádócon követtem végig. Ekkor észak felől egy magassági hidegcsepp haladt át az ország felett, melyhez kapcsolódva Csehországban már délelőtt kialakult egy kiterjedtebb csapadéktömb. Ez kora délután elérte az északnyugati országrészt, ahol hózáporokat és tartósabb havazást okozott, és a Pozsony-Répcelak vonal térségében helyenként 4-6 cm hó is hullott belőle. Egyházasrádócra azonban már jelentően legyengülve érkezett meg a tömb 2 óra után, így csak kisebb hózáporok és hószállingózás fordult elő.

Eközben a Csehországban egy erős hózáporsáv fejlődött ki, amiből később Ausztriában, a Bécs-Sopron vonal mentén 4 óra körül zivatartevékenység is előfordult. Ez a sáv később Vas megye nyugati felét is érintette, intenzív hózáporokkal, de Kőszegen villámlást is észleltek. Egyházasrádócon a zóna széléből fél 5, majd fél 6 körül is előfordult egy-egy erősebb, de csak rövid ideig tartó hózápor, amik 0,5 cm-es hóleplet eredményeztek. A határszélen azonban 2-3 cm hó is hullott.

Készítette:Hérincs Dávid (zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra