2024. április 20., szombat

Heves zivatarokkal, jelentős mennyiségű csapadékkal zárul a több hónapja fennálló száraz időszak

Időjárás-változás - Publikálva: 2022-08-18 14:32 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Hazánk nagytérségi időjárási folyamatiban az előző hónapokkal ellentétben jelentős változás kezdődik. No, de lássuk is gyorsan a részleteket!

Várható események szombat reggelig:

 

 

Pénteken jelentős változás kezdődik hazánk légköri viszonyaiban. Egy hullámzó frontálzóna érkezik északnyugat felől, aminek előoldalán már a délelőtt az Alpokalján valamint a Kisalföldön elszórtan kialakulhatnak (nem heves) záporok, zivatarok. A front előtt a késő délutáni esti órákban a Dunántúl középső és északi részein és délnyugaton már kialakulhatnak egyre intenzívebb zivatarok, amik estére/estétől rendszerbe szerveződve nagyjából a Győr-Székesfehérvár-Mohács vonalon megindulva kelet felé helyeződnek át. Nyomukban lokálisan felhőszakadás (30-40 mm, helyenként 50 mm feletti csapadékösszeg is lehet), nagyméretű jég (2-4 cm) és viharos szélrohamok (90-110 km/h) társulhatnak. A zivatarok szombat virradó éjjelre a Duna-Tisza közére helyeződnek át, így ott egy észak-déli sávban számíthatunk több helyen előfordulásukra, de itt már egyre inkább a felhőszakadás mint zivatarokat kísérő jelenség dominálhat. 

 

A legfrissebb előrejelzéseink szerint a hullámzó frontálzóna egészen keddig meghatározhatja hazánk időjárását. Így igaz némi bizonytalanság mellett, de várhatóan országszerte jelentős mennyiségű csapadék fogja öntözni a földeket és főként a középső megyékben akár egy-két havi csapadékösszeg is leeshet a következő napok során. Az elkövetkezendő napokban  tehát, hogy az előttünk álló helyzetről pontosabb képet kapjunk érdemes lesz nyomon követni a naponta kétszer frissülő 36 órás valamint egyszer frissülő öt napos középtávú előrejelzéseinket. 

Vissza a hírek főoldalra