2024. április 19., péntek

Heves zivatarokkal érkezett a hidegfront csütörtökön

Szélsőségek - Publikálva: 2020-07-04 18:33 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Csütörtökön egy hidegfront hatására főként a délutáni órákban többfelé alakultak ki károkozó zivatarok.

Csütörtökön egy hidegfront érte el Magyarország északnyugati részeit, és a déli órákra be is hatolt a Dunántúl jelentős területére. Ezt a folyamatot szélfordulás jelezte, mellyel oda már szárazabb, stabilabb rétegzettségű levegő áramlott be. A front a Dunántúl keleti részén azonban hullámot vetett és lelassult így csak pénteken hagyta el keleti határainkat. Ennek hatására pénteken az Alföldön, ott is kiemelten a Tisza vonalában és attól keletre még kialakultak heves záporok, zivatarok.

Egy heves és látványos multicellás zivatar Püspökladány térségében július 3-án péntek délután:

 

 

Fotó: Kövesi Péter

 

A front előterében csütörtökön még nagyon magasra szökött a hőmérő higanyszála, több helyen mértünk 30 fok feletti csúcshőmérsékletet.

 

 

Zivatarok tekintetében a hidegfront lényegében kettéválasztotta az országot csütörtökön: az előterében a középső és keleti országrészben sokfelé, mögötte a Dunántúlon viszont már csak elhanyagolható számban alakultak ki. Eleinte a Duna vonalában és a főváros térségében, majd egyre keletebbre heves zivatarok is létrejöttek.

Egy ilyen heves zivatar alakult ki Dunaújváros térségében is a délutáni órákban, képes beszámolónk ennek a zivatarnak a károkozását mutatja be. A városra szó szerint egy ún. légzuhatag (downburst) szakadt rá, tetemes károkat okozva.

 

 

Fotó: Papp Péter (Tündi & Peti Storm Chasers)

 

A zivatar nagyon sokáig szinte egy helyben maradt, miközben a hátoldalán újabb és újabb friss keletkezés, feláramlás alakult ki. Ennek hatására a városra az Országos Meteorológiai Szolgálat mérése alapján 68 mm csapadék zúdult viszonylag rövid idő alatt, jégesővel és szélviharral társulva.

 

 

A szélvihar hatására fák csavarodtak ki és faágak szakadtak le a város több pontján, melyről fotókat is készítettek az ott lakók. Szintén készültek fotók a hirtelen lezúduló csapadék következtében elárasztott utcákról.

Az alábbi képek a Dunaújvárosi hírportálhoz érkeztek, melyeket a hírportál engedélyével publikálunk ebben a cikkben.

 

 

Fotó: Perlaki Hilda (Duol.hu)

 

 

Fotó: Zserdovits Enikő (Duol.hu)

 

 

Fotó: Zserdovits Enikő (Duol.hu)

 

 

Fotó: Várkonyi Zsolt (Duol.hu)

 

 

Fotó: Várkonyi Zsolt (Duol.hu)

 

A hidegfront mögött a Dunántúlon jó 6-7 fokos, míg az Alföldön 3-4 fokos lehűlés következett be.

Borítókép: Kövesi Péter

Vissza a hírek főoldalra