2024. április 16., kedd

Hétvégére markáns lehűlés érkezik

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-11-15 19:54 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Pénteken jelentős változás kezdődik hazánk időjárásában, egy markáns hidegfront véget vet a hetek óta tartó változatlanságnak, vagy ha úgy tetszik, "időállásnak". Nézzük a részleteket.

Egy Skandinávia felett örvénylő ciklon és az Európa nyugati része felett elhelyezkedő anticiklon közös áramlási rendszerében sarkvidéki eredetű levegő árasztja el pénteken Európa északi és középső részét.

 

 

Hazánk északnyugati területeit előreláthatólag pénteken a hajnali órákban éri el a hidegfront, átvonulását a viharossá fokozódó északnyugati szél jelzi. A frontból jelentős eső nem valószínű.

 

Viharos északnyugati szél péntek délután

 

A hidegfront mögött pénteken délután felhőátvonulásokra számíthatunk, ezekből néhol záporok, a hegyekben hózáporok is kialakulhatnak. Szombatra virradóra főként a középső országrészben akár már síkvidéken (!) is előfordulhatnak hózáporok. A lehűlés jelentős mértékét igazán szombaton érezhetjük majd, amikor a napsütés ellenére is csak 3 és 7 fok közé melegszik fel a levegő a délutáni órákra.

 

Szombat délutáni becsült hőmérséklet

 

Érdemes még megemlíteni, hogy vasárnap hajnalban hazánk nagy részén fagyhat, a mélyebben fekvő völgyekben akár -5 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

 

Vissza a hírek főoldalra