2024. március 28., csütörtök

Havas péntek a Mátrában, Bükkben

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-11-19 21:05 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Nem gondoltuk volna, hogy az október közepi ízelítő után több, mint 1 hónapot kell várni a hegyekben is a következő érdemi hóesélyre, de csak megérkezik ez is.

Éjszaka erős hidegfront vonul át hazánk fölött, nyomában sarkvidéki eredetű hideg levegő nyomul be a Kárpát-medencébe. A fronthoz kapcsolódó csapadékzóna még viszonylag enyhe hőmérsékleti rétegződés mellett érkezik, viszont ezt követően pénteken napközben létrejön a szokásosnak mondható összeáramlási zóna az ország középső sávjában.

 

Az összeáramlást kirajzolja a megnövekedett nedvesség az adott légrétegben

 

A konvergenciazóna mentén napközben újabb csapadékképződés indul meg, közben viszont a magasban már beáramlik a fagyos légtömeg. Ennek köszönhetően a magasabb térszíneken havazás várható és ahogy az a fentebbi ábrán is látszik, ez leginkább a Mátra-Bükk térséget érintheti.

 

24 órás becsült csapadékmennyiség Heves megye térségében (ECMWF és GFS modell, forrás: Kachelmannwetter)

 

Reálisan nagyjából 2-4 mm csapadék hullhat a hideg levegő érkezése után, így a Mátra és Bükk magasabb részein kb. 3-6 cm-nyi hóréteg alakulhat ki a holnapi nap folyamán.

Az esti órákhoz közeledve az alacsonyabb területeken is egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek szilárd csapadék megjelenéséhez, ugyanakkor az összeáramlási zóna is gyengülni kezd. A konvergenciavonal északi részén azért előfordulhat átmeneti havas eső, kisebb havazás, hózápor, de megmaradó hónak minimális az esélye. A délebbi, alföldi területeken pedig még az esti órákban is 3-4 fok várható, így arrafelé legfeljebb havas esőre számíthatunk.

Kis valószínűség mellett helyenként az északnyugati országrészben is képződhetnek gyors mozgású havaseső/hózáporok.

 

Borítókép: satya

Vissza a hírek főoldalra