2024. április 20., szombat

Gyökeres változás körvonalazódik!

Időjárás-változás - Publikálva: 2018-10-18 18:52 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A hosszú hétvégén a hazánktól keletre elhelyezkedő anticiklon fokozatosan leépül, miközben hétfőn észak-északkelet felől egy hidegcsepp húzódik a Kárpát-medence fölé, amelynek hátoldalán már megkezdődik a hidegadvekció. Ezt követően kedd késő este észak-északnyugat felől egy ciklonhoz kapcsolódó, erős hidegfront éri el hazánkat, mely mögött a magasban már sarkvidéki légtömegek érkeznek térségünkbe.

A hidegcsepp jelentős mennyiségű csapadékot ugyan nem hoz, azonban több fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk megerősödő északi szél kíséretében.

 

 

Az említett hidegcsepp érkezése vasárnap az ECMWF modell alapján (~5500 m-es hőmérséklet).

 

Az Atlanti-óceánon elhelyezkedő igen erős anticiklon meggátolja a nyugat felől érkező enyhe, óceáni eredetű légtömegek beáramlását a kontinens belseje felé, ugyanakkor utat nyit az észak felől lefűződő ciklonoknak, valamint frontjaiknak. Az első ciklon jelen számítások szerint középpontjával Litvánia felett vonul majd el és a hidegfronti szakasza várhatóan kedd késő este éri el hazánkat. Útját viharossá fokozódó északnyugati szél, valamint az ország nagyobbik részén jelentős (5 mm feletti) csapadék kísérheti. A front mögött újabb, több fokkal hűvösebb, immáron sarkvidéki eredetű (-2, -4 fokos) légtömeg érkezik. A legmagasabb hegycsúcsainkon az eső mellett akár az első hópelyhek is megjelenhetnek!

A hidegfront érkezése keddről szerdára virradó reggel az ECMWF modell alapján (~1500 m-es hőmérséklet)

 

 

A folytatásban várhatóan kitart majd az atlanti blokking, újabb frontok érkezhetnek majd és megmarad a tartós északias-északnyugatias áramlás.

 

Térkép forrása: Windy

 

Cikket írta: Zsombok Imre (Imi1995) és Kiss Kevin (Kewin6)

 

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra