2024. március 29., péntek

Forró nap az Alpokalján

Időjárás-változás - Publikálva: 2019-06-28 16:46 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A nyugodt hétvégét követően hétfőn ezúttal nem zivatarok, hanem a meleg robban be az országba. Kiváltképp a nyugati tájakon várható az átlagosnál jóval magasabb maximum-hőmérséklet.

Észak-atlanti ciklon hidegfrontjának előoldalán áramlik térségünkbe a szubtrópusi eredetű légtömeg.

 


Frontanalízis, hétfő délután

 

850 hPa-os légréteg hőmérséklete (ECMWF)

 

A Nyugat-Dunántúlon a magasban (1500 m körül) is 20 foknál melegebb levegő érkezhet, ez már önmagában 35-37 fokos hőmérsékletet feltételez a száraz, inverziómentes időben. Ezek az értékek meg is jelennek a ECMWF modell nyers kimenetében.

 

Hétfő délutáni csúcshőmérséklet (ECMWF)

 

A harmatpont térképen ugyanakkor megfigyelhetünk egy a környezeténél szárazabb területet. Ez arra utal, hogy az Alpokalján az alpesi főnjelenségre hajazó folyamat zajlik le. A délnyugatias irányból érkező levegő a hegygerincen átbukva leáramlik, eközben kiszárad és felmelegszik. Ha valóban létrejön a bukószél, akkor lokálisan akár 38-39 fokig emelkedhet a hőmérséklet a térségben.

 

Hétfő délutáni harmatpont, Kőszeg környékén látható a feltételezett főnhatás (ECMWF)

 

Az ország más részein hétfőn délután jellemzően 32-35 fokot mérhetünk. Hasonló értékekre számíthatunk kedden is, ekkor az Alföldön lehet a legmelegebb, míg nyugaton már mérséklődik a hőség. Kedden nyugaton és északkeleten ismét kialakulhatnak elszórt zivatarok, néhol heves kísérőjelenségeket sem lehet kizárni.

 

Kedd estére várható jelenidő (ECMWF, lila színnel a zivatarok)

 

Ábrák forrásai: KachelmannwetterWXCHARTS

Szerkesztette: Varjas Kornél, Varga Ádám

Vissza a hírek főoldalra