2024. április 19., péntek

Folytatódik a télies idő

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-03-18 12:57 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Sokáig úgy tűnt, hogy a csütörtök lehet a lehűlés mélypontja és hétvégétől felmelegedés kezdődhet, ám végül a nyomáseloszlás úgy alakul, hogy még a jövő hét elején is kitarthat a télies idő. Nézzük a részleteket!

A Brit-szigetektől kissé nyugatra továbbra is anticiklon helyezkedik el, és ezen anticiklon keleti peremén folyamatosan sarkvidéki levegő áramlik Európa nagy része fölé. Emellett pénteken egy mediterrán ciklon is elkezd kialakulni Afrika felett, ami a jövő hét elején tovább támogatja a hideg délnyugatra jutását.

 

 

Időjárási helyzet szombat reggel

 

Pénteken a kontinens nagy részéhez hasonlóan hazánk fölé is változó nedvesség tartalmú, hideg levegő áramlik. Hajnalban a középső országrészben, napközben bárhol kialakulhatnak hózáporok, havaseső-záporok, sőt főként a középső országrészben egy-egy zivatar is kialakulhat. Szombatra virradóra egy gyenge hidegfront éri el az országot, hatására északon és nyugaton a hajnali, kora reggeli órákban több helyen lehet kisebb havazás, hózápor, pár centis hóréteg kialakulása sem kizárt.

 

 

Havazás a gyenge hidegfronttól szombat hajnalban

 

Szombaton napközben a front megreked az ország közepén, és további hózáporok kialakulására lehet számítani. Meglehetősen hűvös, sőt, a Nyugat-Dunántúlon hideg lesz az idő, ott csak 1 és 4 fok között alakul a hőmérsékleti maximum, másutt 5 és 8 fok közé melegszik a levegő.

 

 

Szombat délutánra becsült maximumok

 

Vasárnap délen a mediterrán ciklon felhőzete takarja be az eget, majd hétfőn a ciklon hátoldalán elkezdődik az újabb adag hideg bezúdulása. A szél újra megerősödik, főként a Dunántúlon viharossá fokozódik.

 

 

Viharos széllökések hétfőn délután (ECMWF/OMSZ)

 

A hideg levegő utánpótlása szerdától kezd megszűnni, ekkor emelkedhet ismét nagyobb területen 10 fok közlébe, majd a hét második felében már a fölé a hőmérséklet, de az igazi tavaszi melegre a hónap végéig még biztosan várni kell.

 

 

A hideg levegő mozgása jövő hét csütörtökig

Vissza a hírek főoldalra