2024. április 19., péntek

Fokozódó hőség

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-06-18 20:09 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az előrejelzetteknek megfelelően megérkezett a 2021-es nyár első hőhulláma, és a mostani számítások szerint a jövő hét közepéig nem is távozik a meleg levegő. Sőt! További melegedésre számíthatunk, nem lesznek ritkák a 35 fok feletti értékek sem. Nézzük a részleteket!

Frissítve: 2021.06.20.

 

Európa időjárását a Kelet-Európa felett elhelyezkedő anticiklon és a Nyugat-Európa felett örvénylő sekély ciklonok határozzák meg. Közös áramlási rendszerükben forró, afrikai eredetű légtömegek érkeznek Dél-, Közép- és Kelet-Európa fölé egészen a jövő hét közepéig. Ezeken a tájakon nem lesznek ritkák a 35 fok feletti értékek, sőt helyenként 40 fok körüli maximumok is előfordulhatnak majd.

 

 

Időjárási helyzet szerda délután

 

Hazánk is a forró afrikai légtömeg hatása alatt lesz egészen péntekig, napról napra egyre melegebb időre kell felkészülnünk. Hétfőtől már nagy területen elfordulhatnak 35 fok körüli értékek, a mostani számítások szerint a hőség tetőzése csütörtökön várható, ekkor 31 és 39 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd. Péntektől lassú, de könnyen lehet, hogy csak átmeneti lehűlés várható, ebben még viszonylag nagy a bizonytalanság.

 

 

GFS modell által becsült hőmérsékletek csütörtök délutánra

 

Fontos még megjegyezni, hogy éjszakák is egyre kevésbé hoznak majd felfrissülést, jövő héten főként a nagyobb városokban 25 fok körüli minimum értékek is elképzelhetőek.

 

Ami az időjárás más aspektusait illeti, hétfőtől megnő a záporok, zivatarok kialakulási esélye, a nagy meleg miatt sok energia gyűlik fel a légkörben, így heves zivatarok léterjöttére is számítani kell, különösen pénteken, mikor a hullámzó hidegfront megközelíti hazánkat.

 

 

Extrém labilitási értékek péntek délután

 

Végezetül egy animáció a további melegedésről:

 

Vissza a hírek főoldalra