2024. március 29., péntek

Fokozatos melegedéssel tér vissza a tavasz

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-04-08 15:11 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az elmúlt napok télies időjárása után a hétvégére lassacskán visszatér a tavaszi idő. Nézzük a részleteket!

Az Európa időjárását az utóbbi napokban meghatározó sarkvidéki légtömeg fokozatosan átadja a helyét a délnyugat felől érkező melegebb levegőnek. A melegedés egy, a kontinens nyugati partvidékén kialakuló ciklon és a Kelet-Európa felett elhelyezkedő anticiklonnak köszönthető.

 

 

Időjárási helyzet az előttünk álló hétvégén

 

Hazánkban pénteken kezdődik a felmelegedés. Ekkor már az ország nagy részén 10 fok fölé melegszik a levegő, sőt, Nyugat-Magyarországon már a 15 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. Szombaton  hazánk nagy részén már 15 foknál is melegebb lesz, és helyenként a 20 fokot is megközelítheti a hőmérséklet.

 

 

Szombat délutánra becsült hőmérséklet (ECMWF, OMSZ)

 

Vasárnap átmenetileg megtorpanhat a melegedés, hiszen több lehet a felhő és kisebb esők is előfordulhatnak. A mostani számítások szerint a felmelegedés csúcspontja hétfőn lehet. Ekkor az ország nagy részén meghaladhatja a 20 fokot a hőmérséklet, de egy-két helyen a 25 fok sem kizárt.

 

 

 

Hétfő délutánra becsült hőmérséklet (ECMWF, OMSZ)

 

Most úgy tűnik, hogy komolyabb időjárás változás kedden kezdődhet, amikor is egy hidegfront okozhat újból változékony időt, de erről majd egy következő cikkünkben számolunk be részletesen.

 

Végezetül egy animáció a felmelegedésről:

 

Vissza a hírek főoldalra