2024. április 20., szombat

Fokozatos enyhülés

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-02-14 14:44 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az előttünk álló héten fokozatosan enged szorításából a fagy, sőt, a hét második felében ismét tavasziasan enyhék lehetnek a délutánok. Nézzük a részleteket!

Az eddig felettünk elhelyezkedő anticiklon fokozatosan kelet felé mozog, ezzel egyidőben nyugat, északnyugat felől egyre enyhébb, változó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk.

 

 

Időjárási helyzet kedden

 

A fenti térképen jól látható, hogy keddre a magasban már megérkezik a Dunántúl fölé az enyhébb, óceáni eredetű légtömeg. A melegedéssel párhuzamosan kissé nedvesebb levegő is érkezik térségünkbe, aminek következtében a Dunántúl északnyugati részén kedd reggel havazás is előfordulhat. Napközben viszont már nem sok nyoma marad a télnek a Dunántúlon, olyannyira, hogy a Dunántúl délnyugati részén akár már 5 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet; keleten még téliesek maradnak az értékek. Szerdán már egyértelműen tavaszias meleg lesz hazánk nagy részén, helyenként akár 10 fok fölé is melegedhet a levegő, a tél az Északi-középhegység térségébe szorul vissza.

 

 

Szerdára várható becsült maximumok (OMSZ/ECMWF)

 

Érdemes megemlíteni az északkeleti tájakkal kapcsolatban, hogy szerdán a melegedéssel összekötve csapadékra is számíthatunk, ami ott még zömében hó lehet.

 

 

 

Ami a folytatást illeti, csütörtöktől egészen vasárnapig bezárólag enyhe légtömegek dominálnak, fokozatosan északkeletre is betör a tavaszias meleg. Vasárnap a Dunántúlon pedig már a 15 fok sem lesz kizárható.

 

 

Vasárnapra becsült maximum értékek

 

Végezetül egy rövid animáció, hogy mennyire meleg levegő érkezik fölénk az előttünk álló héten.

 

 

Vissza a hírek főoldalra