2024. március 28., csütörtök

Fagyos reggeleket hoz Sándor, József, Benedek

Időjárás-változás - Publikálva: 2019-03-19 10:41 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Ahogy tavaly, úgy idén sem hozott meleget Sándor, József, Benedek. Bár ezúttal nem süllyedt olyan mélyre a hőmérséklet, és hó is csak a hegyekben hullott, a vasárnapi (17-ei) 20-24 fokhoz képest így is jelentős volt a lehűlés, hiszen hétfőn (18-án) és kedden (19-én) már több helyen a 10 fokot sem érte, éri el a csúcshőmérséklet. A következő napokban pedig a szél gyengülésével és a felhőzet csökkenésével reggeli fagyokra is számítani kell.

A cikk elkészültekor még felettünk húzódó, változó vastagságú felhőzet az esti órákban kezd jelentősen vékonyodni, csökkenni északnyugat felől, de a déli, délkeleti megyék felett még reggelig kitart majd, így ott fagymentesnek ígérkezik az éjszaka. A tőlünk északnyugatra elhelyezkedő anticiklon közeledtével éjszaka a szél is fokozatosan veszít erejéből, de jelentős és tartós szélgyengülésre csak az ország északi harmadán (Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves megyékben, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén) számíthatunk. Ennek köszönhetően elsősorban ezeken csökkenhet több helyen is fagypont alá  hőmérséklet, és a fagyzugosabb, mélyebben fekvő völgyekben lokálisan akár -3, -5 fok körüli értékek is előfordulhatnak. Emellett még a somogyi, zalai és vasi dombvidék szélárnyékosabb völgyeiben is előfordulhatnak majd gyenge fagyok.

 

Az ECMWF által előrejelzett minimum-hőmérséklet értékek szerdára (20.) virradóan - megjegyzendő, hogy a globálisan futtatott, és így kisebb felbontású modell az ország domborzati viszonyaiból eredendő kis területen belüli különbségeket (a fagyzugok lokálisan alacsonyabb értékeit) nem tudja jól reprezentálni

 

Csütörtökre virradóan már országszerte csökken a felhőzet, legfeljebb kevés fátyolfelhő lesz felettünk. Emellett pedig a szél is mindenütt gyengül, mivel fölénk helyeződik az anticiklon. Ezeknek köszönhetően ezúttal már több helyen előfordulhat fagy. A mélyebben fekvő, tartósan szélcsendes helyeken -5 fok körüli, esetleg néhány fokkal az alatti értékeket is mérhetünk majd, és síkvidéken is lehetnek -3, -4 fok körüli értékek helyenként.

 

Az ECMWF által előrejelzett minimum-hőmérséklet értékek csütörtökre (21.) virradóan

 

Péntek reggelre  magasban már melegebb levegő érkezik fölénk, a szél- és felhőzeti viszonyokban ugyanakkor nem várható érdemi változás csütörtökhöz képest. Így elszórtan, leginkább a mélyebben fekvő és tartósan szélcsendes helyeken még ekkor is számíthatunk majd fagyra, de ekkor már a fagyzugokban is csak -3, -4 fok körül lehet a minimum, síkvidéken pedig -1, -2 fokig hűlhet le a levegő.

 

Az ECMWF által előrejelzett minimum-hőmérséklet értékek péntek (22.) virradóan

 

A hét végére ugyanakkor átmenetileg visszatér a kelelemesen meleg időjárás, és az ország legnagyobb részén megszűnik a fagyveszély, de még a fagyzugokban is jelentősen csökken a fagy esélye. De hogy miért csak átmenetileg? Ez már a napokban érkező következő cikkünkből fog kiderülni...

 

Térképek: Kachelmannwetter

Borítókép: Hubay Tamás (Dzsibzon)

Vissza a hírek főoldalra