2024. április 18., csütörtök

Ez történt októberben…

Érdekességek - Publikálva: 2018-10-31 14:43 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Ez történt októberben, vagy lehetne az is a cím, hogy "ez nem történt októberben", mert az időjárás az utolsó pár napot leszámítva a szabadságát töltötte, ennek ellenére nézzük, hogy telt el ez a hónapunk.

Október első hetében észak felől értek el bennünket hűvösebb léghullámok, ekkor főként északkeleten fordultak elő esők. A felhők elvonulta után pedig az alacsonyabban fekvő helyeken gyengén fagyos éjszakák következtek, amiket kellemesen meleg nappalok követtek. Október hónap második hetében beköszöntött az igazi indián nyár, kellemesen meleg idő volt hazánk nagy részén, főleg az Alföldön 25 fok fölé is emelkedett a hőmérséklet. A hónap harmadik hetében maradt az alapvetően meleg idő, némi változékonyságot hidegcseppek hoztak hazánk időjárásába, az egyik október 19-én, a másik pedig október 21-én ért el bennünket, hatásukra záporok, zivatarok alakultak ki, de hazánk nagy részén érdemi mennyiségű csapadék nem hullott. Október utolsó hetében ért el minket a hónap egyetlen erősebb hidegfrontja (1. ábra), ami egy napra lehűtötte a levegőt és okozott csapadékot, a hegyekben átmenetileg pár hópihe is keveredett az esőbe, de a front gyorsan tovább állt és a hétvégére ismét erőteljes felmelegedés kezdődött.

 

(1. ábra)

Október utolsó pár napjában egy mediterrán ciklon okozott változékonyabb időt, hatására az ország északnyugat felén hosszú idő után számottevő eső hullott, délnyugaton helyenként a 30 mm-t is elérte a lehullott csapadék mennyisége (2. ábra), ezzel szemben délkeleten ugyan esett némi eső, de jóval kevésbé volt jelentős errefelé a csapadék mennyisége.

(2. ábra)

A rendkívül szeles időben ismét nagyon magasra emelkedett a hőmérséklet, délkeleten egy-két helyen a 27 fokot is elérte a hőmérséklet. Így telt tehát az idei október.

 

Bár az időjárás nem tartogatott túl sok izgalmat, ennek ellenére látványos fényképek születtek:

 

(Kewin6)

(KisHosi)

 

(Boldis Beáta, IdőFórum)

További kép:

MetNet képtár: https://www.metnet.hu/keptar

MetNet-IdőFórum képtár: https://www.facebook.com/groups/idojaraselemzo/photos/

Írta: Varjas Kornél (wetsom)

Vissza a hírek főoldalra