2024. március 28., csütörtök

Esős november

Érdekességek - Publikálva: 2019-12-09 12:04 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A többnyire száraz és meglehetősen meleg október után egy csapadékos, de még mindig viszonylag meleg november következett, nézzük részletesen milyen idő is volt az ősz utolsó hónapjában...

Már a november hónap első napjaiban is érkeztek csapadéktömbök, de ezekből még csak keleten hullott jelentősebb mennyiségű csapadék, az első igazán kiterjedt eső november 4-én érkezett meg. Ezt a csapadékot egy Nagy-Britannia felett örvénylő ciklon váltotta ki:

 

A következő csapadékrendszer másnap november 5-én érkezett, ebben a csapadékmezőben zivatarok is kialakultak, amik között bizony szupercellák is akadtak.

 

 

( A radarképen jól látható a Mecsek felett haladó zivatar, Forrás OMSZ/MetNet)

 

November 6-án este is érkezett egy újabb nedves léghullám ebből kevesebb csapadék hullott, de a déli területeken ismét előfordultak zivatarok. November 7-ig összességében országszerte jelentős eső hullott, de a Nagyatád-Záhony tengelyen különösen sok, helyenként 60 mm-t is meghaladó csapadék esett le, ami jelentősen csökkentette az őszi szárazságot.

 

 

(Forrás: OMSZ)

 

A csapadékos napok sora ezzel nem ért véget, egy mediterrán ciklon hatására november 8-án keleten, 9-én és 10-én pedig országszerte esett ismét az eső.

 

 

Ezzel a ciklonnal nem ért véget a ciklonok sorozata, november 12-én délnyugat felől újabb mediterrán ciklon ért el bennünket, ami eleinte csak nyugaton és északon okozott esőt, másnap keleten a nap is kisütött és ennek hatására meglehetősen meleg idő volt, helyenként a 20 fokot is elérte a hőmérséklet csúcsértéke.

 

 

November 20-ig folytatódott a megosztottság, nyugaton kisebb-nagyobb esők tették változatossá az időt, míg keleten tavaszias meleg idő volt. November 20-án hozott nagyobb változást egy újabb mediterrán ciklon, ami ismét nagyobb területre hozott jelentősebb esőt. Ezek után a hónap végéig szárazabb idő köszöntött be. A következő jelentős változás november utolsó napján érkezett, észak felől sarkvidéki hideg levegő tört be a Kárpát-medencébe, ami meghozta az igazi telet hazánkba is.

 

 

Összefoglalva az idei november rendkívül csapadékos, de egyhangú időt hozott. Búcsúzóul érdemes megnézni a összesített havi csapadék térképet, mert északon és nyugaton vannak olyan területek, ahol 100 mm-nél is több csapadék hullott le ebben a hónapban:



 

Válogatás a MetNet, Időfórum képtárából:

 

 

 

(Györkő Zsombor‎)

 

 

(Horváth Mihály MetMan‎)

 

 

(Hérincs Dávid)

 

 

(Lauko‎ Katalin)

 

 

(Góbi István)

 

Borító: Hérincs Dávid

 

 

Vissza a hírek főoldalra