2024. április 20., szombat

Erős melegedés, záporokkal, zivatarokkal tarkítva

Időjárás-változás - Publikálva: 2022-04-19 15:29 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az elmúlt napok hideg, már-már késő télies időjárása után a hétvégére visszatér a meleg tavaszi idő, azonban közel sem lesz zavartalan az időjárás. Nézzük a részleteket!

Az utóbbi napok hideg időjárását okozó hidegcsepp a hét második felében eltávolodik a Kárpát-medence közeléből. Az időjárás "irányítását" egy Olaszország középpontú mediterrán ciklon veszi át, aminek előterében továbbra is nedves, de ezúttal már meleg levegő áramlik Európa középső területei fölé, így a Kárpát-medencébe is.

 

 

Olaszország középpontú mediterrán ciklon

 

Csütörtökön már érezhető lesz a melegedés, a hűvös, elszórtan még fagyos reggelt követően a hőmérséklet országszerte megközelítheti a 20 fokot. Napközben még sok napsütésre számíthatunk, amit főként délnyugaton már egyre inkább szűr a ciklon felvonuló fátyolfelhőzete. A vastagabb felhőzet azonban a mostani számítások szerint csak az esti órákban érheti el a délnyugati országrészt.

 

A mediterrán ciklon csapadékrendszere pénteken hajnalban húzódik a délnyugati országrész fölé, majd a délelőtt folyamán gyorsan át is helyeződik az északi területekre. Mögötte délen kisüthet nap és 20 fok köré melegedhet a levegő. A napsütés hatásra viszont labilizálódhat a légkör és a magasra törő gomolyfelhőkből záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

 

 

Mediterrán ciklon csapadékrendszerének mozgása péntek hajnaltól szombat reggelig

 

 

 

Labilizálódó légkör péntek délután délen és nyugaton

 

Szombaton átmenetileg szárazabb levegő érkezhet fölénk, délután kellemesen meleg, 20 fok körüli értékek várhatóak. Néhol ugyanakkor ekkor sem zárható ki egy-egy zápor, zivatar. Vasárnap érkezhet egy újabb mediterrán ciklon, aminek előterében igen meleg légtömeg áramlik hazánk fölé. Így amennyiben megfelelő időzítéssel csak délután ér el bennünket a ciklon hidegfrontja, előtte délkeleten, keleten idén először akár a 25-26 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

 

 

Nyáriasan meleg idő vasárnap délután (ECMWF/OMSZ)

 

A mostani számítások szerint a jövő héten átmeneti, néhány fokos lehűlést követően a hét közepén beköszönthet a kora nyárias idő.

 

Végezetül egy animáció a melegedésről:

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra