2024. április 20., szombat

Erős lehűlés érkezik sok csapadékkal

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-04-11 11:18 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A kellemesen meleg tavaszi időt ismét erős lehűlés szakítja meg, öröm az ürömben, hogy ezúttal sok csapadék is társul a lehűlés mellé. Nézzük a részleteket!

Európa időjárását egy hullámzó frontrendszer határozza meg. A front előterében meleg, tavaszi az idő, a frontvonal mögött viszont hideg, késő télies időjárás uralkodik. A frontrendszer hétfőn közelíti meg a Kárpát-medencét. Hétfőn napközben hazánk nagyobbik részén még kellemes meleg idő lesz, több helyütt 20 fok fölé melegszik a levegő. Nyugaton azonban már sok lesz a felhő és megered eső, sőt, helyenként zivatarok is kialakulhatnak.

 

 

Csapadékhullás hétfőn délután nyugaton.

 

A front keddre virradóra jelentősen lelassul, és egy mediterrán ciklon alakul ki rajta. Így tartósan csapadékos, hideg időjárásra készülhetünk.

 

 

Időjárási helyzet kedden napközben.

 

Kedden napközben többfelé várható csapadék, aminek a halmazállapota a Dunántúlon meglehetősen bizonytalan, az ECMWF modell nagyobbrészt esőt vár, késő délutántól számol síkvidéken havas esővel, a hegyvidéki területeken pedig hóval. A GFS modell viszont délutántól már síkvidéken is számol hóval, viszont erre most kisebb az esély, de nem nulla! Érdemes még megemlíteni, hogy keleten zivatarok is kialakulhatnak a nap folyamán. A csapadék mellett igen kellemetlen lesz a szél, ami a Dunántúlon viharossá is fokozódhat.

 

 

Viharos széllökések kedden a Dunántúlon (ECMWF/OMSZ).

 

Ami a hőmérsékleteket illeti, kedden napközben jelentős hőmérsékleti különbségek alakulnak ki az országban. Míg a Tiszántúlon 15 és 20 fok közé emelkedik a hőmérséklet, addig a Tiszától nyugatra jóval hűvösebb lesz már az idő, a Dunántúlon pedig mindössze 1 és 6 fok közötti értékeket mérhetünk majd, a hidegebb idő a magasabban fekvő területeken várható. A front kelet felé haladásával estére a Tiszántúlon is jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

 

 

Kedd délutánra becsült hőmérsékletek

 

A mostani számítások szerint a mediterrán ciklon csapadékzónája visszapörög az országra, így szerdán folytatódik a csapadékos időjárás, a reggeli órákban a Dunántúlon az eső mellett, havas eső, sőt néhol havazás is előfordulhat. A hegyekben végig hó lesz a jellemző csapadékforma, aminek köszönhetően 10-15 cm vastag hótakaró is kialakulhat, erre a legnagyobb esély a Bakonyban van. Keleten nagyobbrészt esőre van kilátás, de északkeleten ott is előfordulhat átmenetileg havas eső, esetleg havazás. Szerdán délután fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Ami viszont nem csökken az a szél, a Dunántúlon továbbra is számítani lehet viharos lökésekre.

 

 

Viharos széllökések szerdán a Dunántúlon (ECMWF/OMSZ).

 

Szerdán napközben országszerte hideg lesz az idő, csupán 2 és 8 fok közé melegszik fel a levegő.

 

 

Szerda délutánra becsült hőmérsékletek.

 

A várható több napos csapadékos időnek köszönhetően most úgy néz ki, hogy végre az ország nagy részén jelentősebben enyhülhet a csapadékhiány.

 

 

Szerda estig várható becsült össz csapadékmennyiség, a területi eloszlás és mennyiség a mediterrán ciklonból adódó bizonytalanság miatt még változhat.

 

Csütörtöktől kevesebb helyen számíthatunk csapadékra, viszont a felhők maradnak, a hétvégéig csak lassú melegedésre számíthatunk. A sok felhőnek és a szélnek köszönhetően fagyokra ezúttal csak kevés helyen számíthatunk, és várhatóan azok sem lesznek károkozóak.

 

Végezetül egy animáció a hideg levegő érkezéséről:

 

Vissza a hírek főoldalra