2024. április 19., péntek

Erős lehűlés érkezik hétvégére

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-02-28 12:46 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az utóbbi két hét tavaszias melege után az előttünk álló hétvégére visszakacsintani látszik a tél. Nézzük, mire is számíthatunk!

A meteorológiai tavasz első pár napja továbbra is enyhe időt tartogat hazánk és Európa nagy részére. A hét közepén átmenetileg ismét melegszik az idő, főként délen és nyugaton újra meghaladhatja a 15 fokot a hőmérséklet.

 

 

Becsült hőmérsékletek csütörtök délutánra (ECMWF/OMSZ)

 

A jelentős időjárás-változás pénteken napközben kezdődik, mikor is egy markáns hidegfront vonul át hazánk felett. A hidegfront mögött Skandinávián keresztül érkezik a sarkvidéki eredetű levegő Európa középső és keleti részeire, így természetesen hazánkba is.

 

 

Időjárási helyzet pénteken napközben

 

A front mögött az átlagosnál 8-10 fokkal hidegebb levegő áramlik fölénk.

 

 

A mostani számítások szerint a front sok csapadékkal nem jár majd, de lokálisan megközelítheti a leeső mennyiség a 10 mm-t. Nagyobbrészt eső várható, átmeneti havazásra a mostani számítások szerint főként a hegyekben lehet esély a csapadékhullás végén.

 

 

A hidegfront mögött szombatra jelentősen visszaesik a hőmérséklet, országszerte 10 fok alatt marad a csúcsérték, sőt északon csak haladhatja meg a 0 fokot. Délután a felhőátvonulásokból pedig hózáporok alakulhatnak majd ki.

 

 

Szombat délutánra becsült hőmérsékletek

 

Vasárnaptól jelentősen megnő a bizonytalanság, egyaránt van esély tartósabb télies időre, illetve enyhébb légtömegeke érkezésére.

Vissza a hírek főoldalra