2024. április 18., csütörtök

Erős felmelegedés a láthatáron

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-03-25 14:21 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Ennek a hétnek a vége is már meghozza a tavaszi meleget, de a jövő hét első felében már-már nyárias meleg levegő érkezhet hazánk fölé, de hogy ez kitart-e az ünnepekig az nagy kérdés még. Nézzük a részleteket!

A következő napokban az Izland felett örvénylő ciklon és a Kelet-Európa felett elhelyezkedő anticiklon peremén egyre melegebb levegő érkezik Európa fölé. Bár a hétvégén lesz egy átmeneti megtorpanás egy hidegfrontnak köszönhetően, de a jövő hét elején tovább fokozódik a délnyugati áramlás és ezzel Európa jelentős hányadára már-már nyáriasan meleg levegő érkezik.

 

 

Időjárási helyzet jövő hét kedden, ekkor már Skandinávia felett tartózkodik a meleg levegőt pumpáló ciklon

 

Ahogy Európa nagy részére, hazánkba is megérkezik a meleg levegő. A felmelegedés első hulláma szombaton tetőzik, ekkor 16 és 18 fok között alakul az ország nagyobbik felén a hőmérséklet, de helyenként 20 fok közelébe is emelkedhet a hőmérő higanyszála. 

 

 

Szombat délutáni becsült maximum-hőmérséklet

 

Azonban hazánkat sem kerüli el a fent már említett hidegfront, szombaton a délután második felében egyre több helyen lehet zápor, sőt helyenként zivatar is előfordulhat.

 

 

Nagy felbontású modell által jelzett zivatar szombat délutánra

 

Vasárnapra a front mögött ismét 15 fok alatt maradhat az ország nagy részén a hőmérséklet, de hétfőtől ismét délnyugatira fordul az áramlás és napról napra egyre melegebb lesz az idő, a mostani számítások szerint a meleg szerdán és csütörtökön tetőzhet, ekkor hazánk nagy részén 20 fölé emelkedik a hőmérséklet, de nem lehet kizárni, hogy helyenként a 25 fokot is megközelítse a hőmérő higanyszála.

 

 

Becsült hőmérsékleti értékek szerda délutánra

 

Péntektől jelentősen megnő a bizonytalanság, hiszen a sarkvidéki eredetű és a szubtrópusi légtömegek meglehetősen közel kerülnek egymáshoz, így az ünnepi időszak időjárása még nehezen előrejelezhető.

 

 

Növekvő bizonytalanság az ünnepi időszakra

 

 

A következő 7 nap hőmérséklet anomáliája 1500 méteren

 

 

Vissza a hírek főoldalra