2019. november 19., kedd

Előrehozott májusi fagyosszentek?

Szélsőségek - Publikálva: 2011-05-04 11:08

A kedden átvonult hidegfront hőmérsékleti szempontból jelentősen átalakította Közép–Európa időjárását./r/nA front környezetében és utána a hőmérsékletek a kora nyárból pár óra leforgása alatt a késő télbe léptek vissza. Csehországban, Lengyelországban ma reggelre 100-300 m közé csökkent a hóhatár, és számos helyen elő kellett venni a hólapátokat.

 A tegnapi napon átvonult hidegfront hőmérsékleti szempontból jelentősen átalakította Közép–Európa időjárását.

 

 

 

 

 

 

A front átvonulását követően a hőmérséklet a kora nyárból pár óra leforgása alatt a késő télbe lépett vissza. Csehországban, Lengyelországban ma reggelre 100-300 m közé csökkent a hóhatár, és számos helyen elő kellett venni a hólapátokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hazánk nyugati területeit kedden a kora délutáni órákban érte el, és útját szórványosan záporok, zivatarok kísérték, helyenként kis méretű jég is keveredett a csapadékba. Az alábbiakban az eseményeket az OMSZ radarképe mellett Flurries (Győr) és Djrafy (Keszthely) észlelőink képeivel szemléltetjük:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nagyobb problémát a szél felerősödése jelentette, amely elsősorban a Bakony hegyvidéki területein és a Balaton partján okozott gondokat, elsősorban a kidőlt fák, leszakadt felsővezetékek miatt volt fennakadás a közlekedésben.

 

 

 

A hidegfront hátoldala ma reggelre a keleti országrészig jutott el. A Keleti-Kárpátok területe felett mozgása lelassult.

 

 

 

A Kárpát-medence időjárását a következő 48-72 órában a front mögött, a Kelet-európai síkság irányából lezúduló igen hideg, sarkvidéki eredetű levegő határozza meg:

 

 

 

 

 

 

Csütörtök reggelre a hideg levegő átmenetileg nyugalomba jut, a szél erőssége jelentősen csökken, helyenként leáll. A nagyon száraz levegőnek köszönhetően a levegő harmatpontja alacsony lesz, így a hőmérséklet igen mélyre süllyedhet. Az OMSZ 36 órás előrejelzése alapján az országban szeszélyes területi eloszlásban, általában -2 és +4 °C közé hűl a levegő, de a fagyzugos völgyekben ennél jóval hidegebb lehet. Így jó esély van rá, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat által 1938-ban Szombathelyen mért -2,0 °C-os országos leghidegebb érték is megdőljön. Péntekre virradó éjszaka még tovább gyengül a szél, és várhatóan még szárazabb levegő lesz felettünk, így az éjszakai lehűlés egy-két fokkal tovább erősödhet, azaz még nagyobb területre terjedhet ki a fagy. Még a GFS modell lokális hatásokat figyelembe nem vevő térképén is az ország jelentős részén megjelenik a 0°C alatti hőmérséklet:

 

 

 

 

 

 

Május elején a vegetáció már olyan állapotban van, amikor a növényzet védtelen a fagyveszéllyel szemben, így egy-egy helyen minden bizonnyal jelentős károkat fog elszenvedni a következő napokban a mezőgazdaság. Erre már ma reggel figyelmezetést adott ki az Oszágos Meteoroslógiai Szolgálat is.

 

 

 

Elsősorban a kajszi, a cseresznye, a dió az, ami ebben az évben ismét igen drága lehet majd az elszámoláskor, terméskor, de ahol a palánták szabadföldbe kerültek, ott azon növények is bajban lehetnek. Kellő gondoskodással talán a fagykár egy jelentős része megelőzhető, de legalábbis csökkenthető, tehát érdemes rá külön gondot fordítanunk a következő 2-3 napban.

 

 

 

Csütörtökön a déli óráktól északkelet felől egy hidegcsepp érinti az ország északi, északkeleti vidékét, ami labilizálja a légkört. Az Északi-középhegységtől északra, elsősorban annak is a keleti felében, a Bükkben, Csereháton, Zemplénben, valamit északkeleten a Nyírségben a csütörtöki napon a gomolyfelhő-képződés mellett futó záporok, jégdara záporok, a hegyekben 800 m felett hódarazáporok fordulhatnak elő. Mindenesetre a várhatóan látványos égbolt, a káprázatos színek miatt a holnapi napra érdemes a fentebb említett területeken feltölteni a fényképezőgépek akkumulátorait!

 

Írta: Kerékgyártó Róbert /Kerekrobi/

Vissza a hírek főoldalra