2024. április 19., péntek

Elõrehozott májusi fagyosszentek?

Szélsőségek - Publikálva: 2011-05-04 11:08 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

A kedden átvonult hidegfront hõmérsékleti szempontból jelentõsen átalakította Közép–Európa idõjárását./r/nA front környezetében és utána a hõmérsékletek a kora nyárból pár óra leforgása alatt a késõ télbe léptek vissza. Csehországban, Lengyelországban ma reggelre 100-300 m közé csökkent a hóhatár, és számos helyen elõ kellett venni a hólapátokat.

 A tegnapi napon átvonult hidegfront hõmérsékleti szempontból jelentõsen átalakította Közép–Európa idõjárását.

 

 

 

 

 

 

A front átvonulását követõen a hõmérséklet a kora nyárból pár óra leforgása alatt a késõ télbe lépett vissza. Csehországban, Lengyelországban ma reggelre 100-300 m közé csökkent a hóhatár, és számos helyen elõ kellett venni a hólapátokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hazánk nyugati területeit kedden a kora délutáni órákban érte el, és útját szórványosan záporok, zivatarok kísérték, helyenként kis méretû jég is keveredett a csapadékba. Az alábbiakban az eseményeket az OMSZ radarképe mellett Flurries (Gyõr) és Djrafy (Keszthely) észlelõink képeivel szemléltetjük:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nagyobb problémát a szél felerõsödése jelentette, amely elsõsorban a Bakony hegyvidéki területein és a Balaton partján okozott gondokat, elsõsorban a kidõlt fák, leszakadt felsõvezetékek miatt volt fennakadás a közlekedésben.

 

 

 

A hidegfront hátoldala ma reggelre a keleti országrészig jutott el. A Keleti-Kárpátok területe felett mozgása lelassult.

 

 

 

A Kárpát-medence idõjárását a következõ 48-72 órában a front mögött, a Kelet-európai síkság irányából lezúduló igen hideg, sarkvidéki eredetû levegõ határozza meg:

 

 

 

 

 

 

Csütörtök reggelre a hideg levegõ átmenetileg nyugalomba jut, a szél erõssége jelentõsen csökken, helyenként leáll. A nagyon száraz levegõnek köszönhetõen a levegõ harmatpontja alacsony lesz, így a hõmérséklet igen mélyre süllyedhet. Az OMSZ 36 órás elõrejelzése alapján az országban szeszélyes területi eloszlásban, általában -2 és +4 °C közé hûl a levegõ, de a fagyzugos völgyekben ennél jóval hidegebb lehet. Így jó esély van rá, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat által 1938-ban Szombathelyen mért -2,0 °C-os országos leghidegebb érték is megdõljön. Péntekre virradó éjszaka még tovább gyengül a szél, és várhatóan még szárazabb levegõ lesz felettünk, így az éjszakai lehûlés egy-két fokkal tovább erõsödhet, azaz még nagyobb területre terjedhet ki a fagy. Még a GFS modell lokális hatásokat figyelembe nem vevõ térképén is az ország jelentõs részén megjelenik a 0°C alatti hõmérséklet:

 

 

 

 

 

 

Május elején a vegetáció már olyan állapotban van, amikor a növényzet védtelen a fagyveszéllyel szemben, így egy-egy helyen minden bizonnyal jelentõs károkat fog elszenvedni a következõ napokban a mezõgazdaság. Erre már ma reggel figyelmezetést adott ki az Oszágos Meteoroslógiai Szolgálat is.

 

 

 

Elsõsorban a kajszi, a cseresznye, a dió az, ami ebben az évben ismét igen drága lehet majd az elszámoláskor, terméskor, de ahol a palánták szabadföldbe kerültek, ott azon növények is bajban lehetnek. Kellõ gondoskodással talán a fagykár egy jelentõs része megelõzhetõ, de legalábbis csökkenthetõ, tehát érdemes rá külön gondot fordítanunk a következõ 2-3 napban.

 

 

 

Csütörtökön a déli óráktól északkelet felõl egy hidegcsepp érinti az ország északi, északkeleti vidékét, ami labilizálja a légkört. Az Északi-középhegységtõl északra, elsõsorban annak is a keleti felében, a Bükkben, Csereháton, Zemplénben, valamit északkeleten a Nyírségben a csütörtöki napon a gomolyfelhõ-képzõdés mellett futó záporok, jégdara záporok, a hegyekben 800 m felett hódarazáporok fordulhatnak elõ. Mindenesetre a várhatóan látványos égbolt, a káprázatos színek miatt a holnapi napra érdemes a fentebb említett területeken feltölteni a fényképezõgépek akkumulátorait!

 

Írta: Kerékgyártó Róbert /Kerekrobi/

Vissza a hírek főoldalra