2024. március 28., csütörtök

Egyhangú január, a végén egy csattanóval

Érdekességek - Publikálva: 2020-02-08 18:08 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az év első hónapja a nagyobb hányadában nem sok izgalmat tartogatott, zömében párás, ködös, szürke időnk volt, egyedül a hónap vége sikerült izgalmasra. Nézzük, milyen is volt a tél második hónapja...

Január első pár napja a hónap nagy részére jellemző módon anticiklonosan zajlott le. Az első valamire való változás január 4-én következett be, mikor is egy hidegfront vonult át felettünk:

 

 

A front hatása nem tartott sokáig, január 6. után ismételten ránk húzódott nyugat felől már a fenti képen is látható anticiklon, és alapvetően ez az időjárási helyzet tartott ki egészen január 18-ig.

Ebben az időszakban jellemzően ködös, párás, zúzmarás és fagyos időnk volt, néhol ipari havazásokkal tarkítva (korábbi cikkünk az ipari havazásról: LINK ).

 

 

Ipari havazás után Kazincbarcikán, Kunkli István fényképe

 

 

Zúzmarás táj, Satya fényképe

 

Ennek a ködös, hideg időszaknak köszönhetően nem lett extrém enyhe a január hónap a Kárpát-medencében, Európa legnagyobb részével ellentétben az átlag körül alakult a havi középhőmérséklet:

 

 

Január 18-án némi változást hozott hazánk időjárásban egy hullámzó front, ami főként a Nyugat-Dunántúlon havazást okozott. Jellemzően lepel-3 centi hó hullott, de északnyugaton helyenként 5 centimétert meghaladó hóvastagság is kialakult. A front átvonulást követően január 20. és 26. között ismételten visszaállt az anticiklonos időjárási helyzet, így a hó tartósabban meg is maradt.

 

 

Fischer Imre fényképe Győrszemeréről

 

Január 26. után viszont markáns időjárás-változás következett be, északnyugatira fordult az áramlás, és ezzel már viszonylag enyhe, változó nedvességtartalmú levegő áramlott fölénk. Január 28-án ezzel az áramlással érkezett egy elég dinamikus hidegfront, ami meglehetősen változékony és kaotikus időjárást okozott hazánkban.

 

 

Január 28-ai időjárási helyzet

 

A front előterében napközben eleinte északkeleten fordult elő havazás és vegyes halmazállapotú csapadék, majd a kora esti órákban megérkezett maga a front is, ami a Dunántúlon helyenként zivatart és jégeső is okozott. Sőt, este délnyugaton hózivatarok is kialakultak, amik az enyhe délutánt követően meglepetésre pár centi havat is hoztak abba a térségbe.

 

 

Vátra jéggel érkezett a zivatarlánc, Sulyok Tamás fényképei

 

A hónap utolsó pár napja ismét csendes nyugodt időt hozott.

 

Válogatás a MetNet és az IdőFórum képtárából:

 

 

 

 

 

Györkő Zsombor, IdőFórum

 

 

 

 

Hérincs Dávid, MetNet

 

 

Bajusz Edit, IdőFórum

 

 

 

Tarpál Tamás László, MetNet

 

 

 

czaki, MetNet

Borítókép: Szekeres Levente

Vissza a hírek főoldalra