2024. április 19., péntek

Detlef, a Márton-napi mediterrán galiba

Érdekességek - Publikálva: 2019-11-14 19:28 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

"Ha Márton napján a lúd jégen jár, karácsonykor sárban poroszkál" - tartja a mondás, arról viszont nem szól fáma, hogy milyen lesz a karácsony időjárása akkor, ha egy Márton-napi "medikán" lép színre. Idén azonban akár ilyen versikét is költhetünk majd, hiszen épp november 11-én fejlődött ki egy trópusi jegyeket viselő ciklon a Földközi-tengeren - melyekre a meteorológiai szleng gyakran ráhinti a "mediterrán hurrikán" összevonásából származó "medikán" szót.

Az európai időjárási helyzetben október legvégén jelentős változás következett be. Az addig a kontinens nagy részét uraló, és sokfelé száraz, szokatlanul meleg időt okozó anticiklon egy erős hidegfrontnak hála meghátrált, és a Kelet-európai síkság fölé helyeződött. Ezzel megnyílt az út a nyugat felől érkező ciklonok számára, azonban mivel az anticiklon keletebbre érve továbbra is blokkolta ezeket, egy tartós alacsony nyomású centrum jött létre a Brit-szigetek térségében, körülötte egymás után vonuló frontokkal és peremciklonokkal a Mediterráneum nyugati felén, Közép-Európában és Skandinávia vidékén. Ezeknek köszönhetően hazánkban is csapadékosra fordult az idő, az ország döntő részén megszűnt a szárazság.

 

Október 10-én egy nyugat-európai ciklon hidegfrontja érte el a Földközi-tenger nyugati medencéjét, mely ott behullámzott, és a reggeli órákra egy önálló mediterrán ciklon képződött rajta. A ciklon a berlini Freie Universität-től - mely évek óta elnevezi az európai ciklonokat és anticiklonokat - a Detlef nevet kapta. A ciklon számára kedvezőek voltak a légköri feltételek, ugyanis tőle nyugatra egy erős futóáramlás (jet stream) húzódott a magasban, mely éppen a ciklon felett idézett elő erőteljes magassági divergenciát, ami kedvezni szokott a mérsékelt övi ciklonok kialakulásának és hirtelen megerősödésének. Ennek megfelelően a Detlef ciklon is gyorsan kimélyült, a déli órákra már 1000 hPa alá, majd estére 995 hPa köré csökkent a központjában a légnyomás, melyet 11-én reggel egy közeli mérőhajó is megerősített. Mindeközben a műholdas szélmérések alapján az átlagos szélsebesség a ciklon nyugati oldalán elérte a 85-95 km/h-t, és a déli óráktól másnap reggelig a Baleár-szigeteken is mértek 70-80 km/h-s szélerősségeket 100-115 km/h-s széllökésekkel.


A Detlef ciklon november 10-én 9:00 UTC-kor

 

A ciklon már a kezdetektől produkált zivatarokat a hideg- és az okklúziós frontja mentén, 11-ére virradóan pedig egy záporokkal-zivatarokkal tarkított okklúziós fej alakult ki a központjában, mely az éjszaka második felében egyre jobban leszakadt a korábbi, gyengülni kezdő frontokról. Reggelre pedig a záporok, zivatarok elkezdték körbezárni a ciklon központját. Mindezek jelezték, hogy Detlef szubtrópusi ciklonná alakult. Ezt a délelőtti műholdas szélmérések is megerősítették, melyek már egy viszonylag szimmetrikus szélmezőt mutattak a ciklon központjában, ami ugyanakkor még hozzá volt kapcsolódva a tőle északra-északkeletre húzódó okklúziós fronthoz. A mérések alapján ekkorra a ciklon már valamelyest gyengült, 75-85 km/h-s szelek fújtak benne.


A Detlef ciklon szubtrópusi viharrá alakulva november 11-én 6:00 UTC-kor

 

A szubtrópusi vihar napközben dél felé indult meg, és Algéria partjait megközelítve egyre szervezettebb struktúrát öltött. A Jijel városától nem messze keletre történő partot érés előtt néhány órával a konvekció teljesen körülzárta a ciklon központját, egy jól fejlett szemszerű képződményt kialakítva. A struktúra alapján nem zárható ki, hogy Detlef ekkor rövid időre trópusi ciklonná alakult, ugyanakkor az elérhető mérések alapján a kapcsolata nem szakadt meg teljesen a már említett fronttal, és az aktuális analízisek alapján a szubtrópusi ciklonok esetében is jellemző, a környezeténél melegebb mag nem terjedt ki olyan magasságokig, mint amennyire a trópusi ciklonok esetében jellemző szokott lenni. Pontosabbat az utólagos re-analízisek alapján lehet majd mondani a ciklon állapotáról. A vihar előzőleg említett kisebb gyengülését a mérések is igazolták, ugyanis Jijel-ben 998 hPa-os légnyomást és 45-50 km/h-s átlagszelet mértek a partot érés idején75-80 km/h-s széllökésekkel. Az érintett területeken azonban kiadós csapadékot okozott a ciklon, az algériai partok mentén 50 és 130 mm közötti összegek is előfordultak két napos élete során - Tizi-Ouzou-ban csak 11-én 96 mm esett -, emellett pedig a Baleár-szigeteken és Szardínián is mértek 50 és 80 mm közötti két napos összegeket. Detlef a szárazföld felett gyorsan legyengült, és beleolvadt a tőle keletre kialakuló újabb, jóval erősebb mediterrán ciklon áramlási rendszerébe.


A Detlef ciklon 15:00 UTC-kor, nem sokkal a partot érés előtt, jól fejlett struktúrával

 

A ciklon becsült erőssége az elérhető mérések és analízisek alapján, feltüntetve a mérsékelt övi s szubtrópusi stádiumot:

 

Az említett műholdas szélmérések (csomóban megadva, 1 csomó = 1,85 km/h):

 

Nagyított, látható (RGB) tartományú műholdkép-animáció a ciklon partot éréséről:

 

További műholdkép-animációk:

 

Felhasznált műholdképek, adatok: EUMETSAT, Meteociel, Kachelmannwetter.com, ASCAT, UKMet, Infoclimat, Ogimet

Borítókép: NASA

Vissza a hírek főoldalra