2024. április 24., szerda

Csütörtökön hidegfront vet véget a szeptemberi nyárnak

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-09-15 19:37 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Napok óta nyáriasan meleg az idő, de csütörtökön változás kezdődik. Észak felől hidegfront érkezik és vet véget a szeptemberi nyárnak. Nézzük a részleteket.

Az eddig felettünk elhelyezkedő anticiklon fokozatosan gyengül és kelet felé helyeződik át, ezzel párhuzamosan Skandinávia felett egy ciklon mélyül ki és ennek a ciklonnak a hidegfrontja ér el hazánkat csütörtök délután.

 

 

A fenti térképen az is látható, hogy a ciklon gyors kelet felé mozgása következtében a hideg zöme elkerüli hazánkat, így bár 30 fokhoz képest jelentősen visszaesik a hőmérséklet, még így sem lesz napközben hideg az idő a front mögött. Nézzük, hogyan is zajlanak le hazánkban az események.

 

Csütörtökön a front közeledtét jelzi, hogy több lesz a felhő felettünk és a délután második felében már elszórt jelleggel, főként északon záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A hőmérséklet az ország nagyobbik részén még mindig 30 fok közelébe emelkedik, de az Alpokalján, északnyugaton és északkeleten már elkezdődik a hőmérséklet csökkenése.

 

 

A hideg levegő csütörtökön a délután második felében, kora esti órákban tör be igazán hazánkba, ekkor kezd süllyedni erősen a hőmérséklet és megerősödni, főként az Alföldön viharossá fokozódni az északi szél.

 

 

Péntekre már jelentősen mérséklődik a meleg, igaz, ahogy már említettük fázni továbbra sem fogunk, különösen délnyugaton nem, ahol még a hidegfront mögött is megközelíti a hőmérő higanyszála a 25 fokot, talán csak északkeleten maradhat 20 fok alatt a hőmérséklet.

 

 

Érdemes még megemlíteni, hogy szombat reggelre, északkeleten a mélyebben fekvő völgyekben 0 fok közelébe süllyedhet a hőmérséklet, így néhol deres is lehet a talaj.

 

 

(Hérincs Dávid fényképe)

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra