2024. április 18., csütörtök

Csapadékos napok következnek

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-04-17 09:29 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Átmeneti szárazabb időszak után, vasárnaptól kezdve ismét országszerte megnyílnak az ég csatornái. Nézzük a részleteket!

Európa időjárását egy Skandinávia felett megerősödött anticiklon irányítja. Ezen anticiklon peremén hidegcseppek haladnak folyamatosan nyugati, délnyugati irányba. Ezek a magassági hidegörvények nem csak, hogy hideg levegőt hoznak magukkal, de egyikük Európa déli része felett egy mediterrán ciklont generál és ez a ciklon okoz csapadékos időt vasárnaptól hazánkban is.

 

 

Időjárási helyzet vasárnap napközben

 

Vasárnap a hajnali óráktól kezdve dél felől egyre nagyobb területen ered el az eső. A csapadékzóna viszonylag lassan mozog észak felé, csupán csak a késő délutáni órákra éri el az északi országrészt. Hétfőn továbbra is felettünk lesz a mediterrán ciklon felhőrendszere. Főként a Dunántúlon várható tartós esőzés, keleten már szakadozottabb lesz a felhőzet és inkább csak záporokra lehet számítani. Ami a lehulló csapadék mennyiségét illeti: az északkeleti országrészt leszámítva mindenütt eshet 5 mm-t meghaladó eső, a legtöbb csapadék a Nyugat-Dunántúlon várható, itt néhol a 20 mm-t is elérheti a csapadékösszeg.

 

 

Kedd éjszakáig várható összcsapadék

 

Keddtől egészen péntekig tartós csapadékhullásra már kisebb az esély, viszont záporok, zivatarok kialakulására továbbra is számítani lehet, amikből lokálisan továbbra is érkezhet jelentősebb csapadék.

Vissza a hírek főoldalra