2024. március 28., csütörtök

Búcsú Lord Akelától

MetNet - Publikálva: 2018-11-22 11:05 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A minap érkezett a hír, hogy régi fórumtársunk, Lord Akela (Farkas József) elhunyt. Bár tudtuk, hogy régóta betegeskedik, és hozzászólásaiban ő maga többször utalt szívbajára és a hirtelen halál lehetőségére, távozása sokakat megdöbbentett és szomorúsággal töltött el. Személyében egy túlzás nélkül rendkívülinek mondható ember távozott körünkből.

Megemlékezésem elején engedtessék meg, hogy kissé szubjektív legyek. Évekkel ezelőtt több levelet váltottam Akelával, és a Bioszférában hosszas "párbeszédben" voltunk a legkülönbözőbb témákat megtárgyalva. Ismeretlenül is kedves ismerősömmé vált.

Magánéletéről, előéletéről nem sokat lehet tudni. Aktív korában hivatásos katonatiszt volt, emiatt több helyen is lakott az országban. Nyugdíjazása után Budapestről Ráckevére költözött, ottani családi házában szinte remeteéletet élt. E ház teraszán, a kert fái közt születtek a sokat emlegetett pipa+kávé szülte filozofálásai. Akela katonaember létére valami egészen elképesztő műveltséggel, olvasottsággal bírt természettudományos, de humán téren is. Különösen a biológia, ezen belül az ízeltek világa érdekelte: rovar és pók-fotói egész galériát tesznek ki, és kiválóak. De érdeklődési köre a tudomány, az élet szinte valamennyi területére kiterjedt. Foglalkozott matematikai kérdésekkel is: a prímszámokkal, fraktálelmélettel, káosz elmélettel. Idős kora ellenére kitűnően elsajátította a számítógép használatát, programokat írt. Bármilyen kérdésről el lehetett beszélgetni vele, tisztelte a partner véleményét, mindenkivel mindig türelmes volt. Az idősebb ember bölcsessége és mély humánuma jellemezte kollégánkat. "Jó tollal" és rengeteget írt. Az tény, hogy sokszor nem tartotta kordában bőven ömlő gondolatait. Emiatt nem könnyű olvasni, ezt többen fel is rótták neki. De le kell szögezni, hogy nála az írás sohasem üres szövegelés. Szinte minden mondatát érdemes többször is végigolvasni, sokat tanulhatunk tőle.

Mert szerencsére írásai (ami tulajdonképp az ember maga) velünk maradnak. A Metnet megőrzi egy nem mindennapi ember szellemi életművét. Mindenkinek csak ajánlhatom ennek olvasgatását. És közben emeljük meg virtuális kalapunkat a pipa, kávé, filó Nagymestere előtt.

Lord Akela, nyugodj békében. Emlékedet megőrizzük.

 

Írta: Thermometer (Dr. Szathmáry Ákos)

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra