2024. április 16., kedd

BRÉKING NEWS: Érkezik az égi áldás!

Időjárás-változás - Publikálva: 2019-04-02 12:22 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

Az elmúlt pár hétben döntően anticiklonális hatások érvényesültek hazánkban, így a jelentős mennyiségű csapadékot okozó légköri frontok messze elkerülték a Kárpát-medence térségét. De a magasnyomású uralomnak péntektől vége szakad és változékony, csapadékosabb periódus köszönt be.

Ahogyan már a bevezetőben is utaltam rá, az elmúlt pár hét száraz, napos időjárásáért egy anticiklon volt a felelős, illetve még lesz is a következő két-három napban. Mezőgazdasági szempontból ez az időjárás nagyon kedvezett az éppen virágzó gyümölcsfáknak a kártevők elleni védekezésben, azonban a korán virágzó egyedekben az érkezett fagyok károkat okoztak. Viszont az őszi vetéseknek nem igen tesz jót a szárazság, ugyanis a talajnedvesség az országban kritikusan alacsony, ezt jól szemlélteti az OMSZ 0-20 centiméteres talajnedvesség térképe (1. ábra). Legkritikusabb a helyzet a Duna-Tisza közén, a Dél-Alföldön és egyes északkeleti területeken van, ahol még a 20 százalékot sem éri el a talaj felső 20 centiméteres rétegében a nedvesség. 

 

 

Március hónapban az átlagosnál 30-90 százalékkal kevesebb csapadék hullott

 

Az elmúlt 3 hónapban is országszerte jóval kevesebb volt a csapadék az átlagnál

 

Visszatekintés 2018 őszétől napjainkig az agrometeorológiai helyzetre Kalocsa térségében: 

 

Repce

2018 szeptember első pár napjában érkezett a térségbe csapadék. Így aki addig elvetette a repcéjét (mert azt olyankor már javában vetik, sőt az ügyesek augusztus végén már) annak viszonylag korrektül kikelt. Ellenben akinek csak azután volt lehetősége (és nagyon sokan akkor vetik) vagy ideje annak a magok kikelésével már komoly gondok adódtak. Mivel ismét egy száraz peridus következett a szeptember elejei esők után, így rendkívül hiányosan és vontatottan keltek a kiszáradt földben. 

 

Gabona

Itt már még komolyabb gondok jelentkeztek az addigra (szeptember-október) még inkább kiszáradt talajban. A magok elvetésre kerültek, csak éppen a sivatagi homokba. Ennek köszönhetőn nagyon rendezetlenül és egyenetlenül tudtak kicsírázni. Amelyik mag éppen találkozott a talajban valami aprócska nedvességgel az nagy küzdelem árán ki tudott bújni. Többi társa pedig szárazon várta az égi áldást. November vége felé érkezett meg az első komolyabb csapadék. Így az addig szárazon lévő magok elkezdtek csírázni, de ilyenkor már javában decembert írtunk, amikor is a kinti hőmérséklet és a talajhőmérséklet is akkora mértékben lecsökkent, amelynél már nem aktívak a növények. (Tartósan 5 °C feletti hőmérséklet mellett egyébként a növény lassan ugyan, de fejlődik.). Már a januárban is erősen benne voltunk, amikor még mindig voltak a talajból frissen kibújt magok. Az ilyen későn kikelt magok rendkívül nagy hátrányból indulnak a normál körülmények között már októberben kikelt társaikhoz képest. Ugyanis nagyon le vannak maradva a fejlődésben a tenyészidejükhöz viszonyítva. És mivel tavaly az ősz és a tél is, valamint az idei tavasz is rendkívül aszályos, ezért a problémák és hátrányok csak hatványozódtak. Az őszi vetésű növények fejtrágyázásai szintén nem hasznosultak a csapadék hiányában. A kiszórt tápanyagnak az eső hatására be kellett volna mosódni a gyökérzónába, majd ezáltal a növény robbanásszerűen tudott volna fejlődni. De eső nem volt, csak meleg és gyakran szeles idő, amely még tovább rontotta a gyenge állományú növény vízkészletét. A kiszórt tápanyagok pedig eső nélkül csak ablakon kidobott pénzzé változtak. Itt tartunk napjainkban, amikor is a növények napjai szó szerint meg vannak számolva...
 
Egy ősszel (sajnos nagy része decemberben és januárban) rendkívül rosszul kelő állomány, amely tavasszal tovább szenvedett a csapadék hiány miatt, sajnos az eddig összehozott hátrányát már nem fogja tudni behozni. A mostani csapadék, amelyet várunk, a növények tekintetében a túlélésről fog szólni. A tavaszi vetésű főbb növények (napraforgó, kukorica), amelyeket a napokban kezdtek vagy kezdenek vetni, hasonlóan rossz esélyekkel indulnak, mivel a talajok szárazak. Így ha a következő hetekben nem kapnak megfelelő mennyiségű vizet, ezek sem tudnak rendesen kikelni, illetve kellőképp megerősödni, ami egy esetlegesen forró és aszályos nyáron jelentős terméshozam-csökkenéshez vezethet. 
 
 
Ahol szinte csaknem minden évben kisebb "tó" áll a földeken...
 
 
...idén különösen száraz, repedezett talajfelszín fogadja a gazdálkodókat

 

Mit hoz a folytatás? 

 

Csütörtökön még a Nyugat-Európa fölött elhelyezkedő ciklonrendszer keleti oldalán áramló meleg, száraz levegő alakítja az időjárást, péntekre virradóan azonban a ciklon hosszan elnyúló hidegfrontja nyugat felől megközelíti az országot, hatására erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé ered el az eső, zápor, helyenként villámlás, mennydörgés kíséretében. Szombatra a front lassan északkelet felé távozik, így egyre kevesebb helyen fordul elő eső, zápor.

 

Vasárnap a rövid csapadékszünet után ismét erősen megnövekszik a felhőzet és ismét egyre többfelé ered el az eső, zápor, egy-egy zivatar is előfordulhat. A fokozott csapadékhajlam várhatóan hétfőn is megmarad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 9 fok között alakul, míg napközben eleinte 17-22 fokra számíthatunk, majd szombatra néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet. A további napokban a tartósabban borult, csapadékos helyeken csak 11-14, míg ott, ahol átmenetileg felszakadozik a felhőzet, többnyire 15-19 fok várható. Összességében tehát marad az enyhe idő.

 

A jövő hét további napjaiban is a sekély ciklonális mező és az azt kitöltő enyhe, nedves levegő hatása alatt maradhatunk, így továbbra is számíthatunk záporokra, zivatarokra, és fokozatosan csökkenhet az immár tetemesre rúgó csapadékhiány. 

 

Hol mennyi csapadékra számíthatunk vasárnap éjfélig? 

 

5 millimétert meghaladó csapadék legnagyobb valószínűséggel az Alpokalján, legkisebb valószínűséggel pedig északkeleten eshet

 

Nyugaton nagyobb esély mutatkozik 10 millimétert meghaladó csapadékra is

 

Csapadékösszeg-valószínűség és talajnedvesség térkép forrása: OMSZ 

 

Az agrometeorológiai beszámolóért köszönetet szeretnék mondani Tóth Gábor kalocsai gazdálkodónak. 

 

Borítókép: Zivipötty 

Vissza a hírek főoldalra