2024. április 25., csütörtök

Beköszönt az ősz?

Időjárás-változás - Publikálva: 2019-08-27 14:10 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A hét utolsó napján érkezik az első "emberes" őszi hónapunk, a szeptember. A jelenlegi számítások szerint keddig kitart a nyár, utána markáns fordulhat következhet be időjárásunkban.  

A jövő hét elejéig egy hazánktól keletre elterülő anticiklon peremén helyezkedünk majd el. Ennek hatására kelet felől száraz és továbbra is meleg léghullámok szállítódnak a Kárpát-medencébe, így hétfőig egészen biztosan folytatódik az igazi nyári idő. 

 

 

A legfrissebb számítások alapján markáns változás kedden áll be időjárásunkban. Akkor ugyanis a tőlünk keletre lévő anticiklon, ami száraz, meleg léghullámokat juttatta a Kárpát-medencébe összeomlik, és az Atlanti-óceánról a ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó frontjaik a kontinens belseje felé indulnak el. Ezzel hazánkban megnövekszik a felhőzet, vele együtt a csapadékhajlam is. Az áramlási kép északnyugatira vált, és legalább 10 fokos hőmérséklet csökkenés valószínű országszerte. 

 

Ahogy láthatjuk az amerikai GFS modell fáklyadiagramján szeptember 4-től zuhanásnak indulnak a fáklyatagok. A 30 éves átlag környékére eshet vissza a hőmérséklet. 

 

A jövőhét hétfői makroszinoptikai helyzetkép. A markáns hidegfront előtt dél, délnyugat felől még szaharai eredetű levegő érkezik fölénk. Azt is láthatjuk azonban, hogy északon már ott vannak a sarkvidéki eredetű léghullámok, amik a hidegfront hátoldalán majd hazánkat is elérik. 

 

Térképek forrása: Wetterzentrale, Wxcharts

 

Borítókép: fetcroll

Vissza a hírek főoldalra