2024. március 28., csütörtök

Beköszönt a tartós kánikula

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-08-05 19:04 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A mediterrán ciklon és felhőzete lassan feloszlik, helyére kelet felől változó nedvességtartalmú, egyre melegebb levegő áramlik. A hétvégére visszatér a kánikula. Nézzük a részleteket.

Lassan, de biztosan távolodik, feloszlik a mediterrán ciklon, ami a hét elején a csapadékos, változékony időt okozta. Hazánk időjárását a hét második felétől a Kelet-Európa felett elhelyezkedő anticiklon kezdi egyre inkább befolyásolni. Az anticiklon peremén kelet, délkelet felől egyre melegebb, változó nedvességtartalmú levegő érkezik.

 

 

(Anticiklon és a peremén érkező meleg levegő)

 

Az érkező meleg levegő tartósan megvetheti a lábát a Kárpát-medencében, könnyen lehet, hogy a következő, legalább 7 napban, az ország nagy részén 30 fok feletti értékeket mérhetünk. A fáklya diagramon is látszik, hogy tartósnak ígérkezik átlagosnál melegebb idő:

 

 

(1500 méteres hőmérséklet jól jelzi, a magasban fölénk érkező meleg levegőt)

 

Fentebb írtuk, hogy a hétvégén már igazi kánikulai meleg lesz. Szombaton már többfelé 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet:

 

 

(ECMWF modell, forrás: OMSZ)

 

Ahogy azt a változó nedvesség tartalmú kifejezéssel jeleztük, a meleg idő azért nem lesz teljesen zavartalan, vasárnaptól elszórt jelleggel az országban előfordulhatnak záporok, zivatarok.

 

Összefoglalva, végre beköszönt a tartós nyári meleg idő, igaz a záporok, zivatarok velünk maradnak, bár jóval kisebb számban, mint eddig.

 

Részletes napokra lebontott előrejelzésünket itt találhatja: LINK

Vissza a hírek főoldalra