2024. április 17., szerda

Az erdei állatok viselkedése tél előtt X.

Érdekességek - Publikálva: 2019-11-15 14:00 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Az elmúlt évek novembereiben írt cikkeinkben kapcsolatot próbáltunk keresni az erdei állatok őszi viselkedése és a téli évszak jellege között, köszönhetően annak, hogy az erdőgazdaságok tapasztalt alkalmazottai az állatok őszi viselkedéséből, elhelyezkedéséből következtetések levonhatóságára próbáltak szert tenni.

 

 

Ismétlésképp elmondható, hogy az erdőgazdaságok a természetes eltartó képességénél nagyobb vadállatállományt tartanak fenn, részben mesterséges etetéssel. Így a természetben megtalálható vegetáció mellett az etetők körüli forgalom és az itteni táplálékfelvétel erőssége, az ebből eredő zsír- és hájfelhalmozódás, illetőleg maguknak az állományoknak a magatartási jegyei és a téli évszak jellege között többé-kevésbé kapcsolat figyelhető meg.

 

Az elmúlt őszökhöz hasonlóan az idei tél előtt is megpróbálkozunk, immáron tizedik alkalommal az erdei állatok segítségével a tél milyenségére utalni, a börzsönyi erdészek által megfigyeltekre támaszkodva.

 

Következzen a tíz évet átfogó, megfigyelés-történet:

 

2008: Az óriási makktermés hamar elfogyott, ezt követően komoly volumenre kényszerült a vadetetés is, ám egyéb viselkedési jegyek nem mutattak érdemleges kilengést, azaz összességében: mérsékelt jelenség-megfigyelés és átlagos körüli téli várakozás.

 

2009: Komoly táplálékfelvétel, átlagosnál erősebb zsír-, illetve hájfelhalmozás és hideg telek előtti domborzati elhelyezkedés, azaz összességében: erős jelenség-megfigyelés és átlagosnál hidegebb téli várakozás.

 

2010: Rendkívül komoly mérvű zsír-, illetve hájfelhalmozás, komoly táplálékbevitel és kemény telek előtti domborzati elhelyezkedés, azaz összességében: erős jelenség-megfigyelés és átlagosnál jóval hidegebb téli várakozás.

 

2011: Fajonként és egymástól egyaránt eltérő viselkedési jegyek, azaz összességében: ellentmondásos jelenség-megfigyelés és bizonytalan, talán átlag körüli téli várakozás.

 

2012: Elhanyagolgató zsír-, illetve hájfelhalmozás, gyenge táplálékbevitel, enyhe telek előtti domborzati elhelyezkedés, azaz összességében: igen gyér jelenség-megfigyelés és átlagosnál melegebb téli várakozás.

 

2013: Elhanyagolható zsír- és hájfelhalmozódás, átlagos etetők körüli forgalom a komoly makktermés ellenére, ellentmondásos domborzati elhelyezkedés, eredője a bizonytalan jelenség-megfigyelés, ám óvatosan körvonalazott átlagostól kissé enyhébb várakozás.

 

2014: Komoly zsír- és hájfelhalmozódás, átlagos etetők körüli forgalom, bizonytalan domborzati elhelyezkedés, ebből eredő ellentmondásos jelenség-megfigyelés és óvatosan megfogalmazott átlagosnál némileg hidegebb téli várakozás.

 

2015: Gyenge zsír- és hájfelhalmozódás, gyenge etetők körüli forgalom, enyhe telek előtti domborzati elhelyezkedés, összességében átlagosnál melegebb téli évszak képe vetül elénk, nem kizárva egy átlagosnál jóval enyhébb tél lehetőségét.

 

2016: Komoly zsír- és hájfelhalmozás, egészen megdöbbentően felfokozott etetők körüli forgalom, kemény telek előtti domborzati elhelyezkedés, erős jelenség-megfigyelés és átlagosnál jóval hidegebb téli várakozás.

 

2017: Elhanyagolható zsír- és hájfelhalmozódás, igen gyenge etetők körüli forgalom, enyhe telek előtti domborzati elhelyezkedés, összességében: igen gyér jelenség-megfigyelés és átlagosnál melegebb téli várakozás.

 

2018: Az elejtett vadakon az átlagtól némileg kevesebb mennyiségű zsírfelhalmozás tapasztalható. A vadetetők körüli mozgás egészen gyenge, ám ezt előidézhette az igen komoly növényi produktum: a rendkívül bőséges makktermés a tölgy - és bükkféléken egyaránt, illetve több olyan növényfajnál tapasztaltunk másodvirágzást, amelyeknél abszolút nem jellemző. A muflonok nincsenek jelen a területen. Ezekre a megfigyelésekre alapozva egy átlagos téli időszak képe vetül elénk.

 

Két állomás (Tésa, Nagy-hideg hegy) figyelembevételével a börzsönyi hőmérsékleti anomália

 

Végezetül, íme az idei őszi megfigyelések:

 

- A makktermés a tölgyön átlagos vagy kissé az alatti. A bükkösökön pedig jóval gyengébb a terméshozam mint a tölgyön.

- A vegetáció az átlagnál jóval vitálisabb az évszakhoz képest, viszont a fák lombszintje sok helyen fel van sülve a csapadékhiány miatt.

- A vadak a Magas-Börzsöny zárt lombozatú, aljnövényzet nélküli bükköseiből már lehúzódtak és a peremhegységek fiatalos sűrűségei felé vették az irányt. Viszont a hegytetőkön még bőven van mozgás. Szőrzetük tömöttsége már a téli jellegeket mutatja és átlagos.

- Az elejtett vadakon a zsírfelhalmozódás nagyon vegyes képet mutat. Az elejtett szarvasok valamelyikén jelentős zsírfelhalmozódás van. Ennek legjobb indikátora a vese környéki hájréteg. Viszont vannak olyan egyedek ugyanazon a területen, ugyanabban az időben, amik gyakorlatilag nulla zsírfelhalmozódással rendelkeznek. 

-Az alacsony makktermés ellenére nem mutatkozik nagyobb mozgás a vadetetők környékén sem.

 

Ha csak ezekre a megfigyelésekre alapozunk, akkor egy átlagnál melegebb téli időszak valószínűsíthető. 

 

Az alábbi diagramon láthatjuk számokkal feltüntetve csak a Börzsöny térségére számolt hőmérsékleti eltérést a sokéves átlagtól valamint az állatok előzetes várakozásait is.  

 

Köszönöm Myloh-nak és LAM-nak a megfigyelések újbóli közlését!

 

Borítókép: Goda Zoltán

Vissza a hírek főoldalra